8 Nisan 2010 Perşembe

Asma Yaprağında Enginar Dolması


Malzemeler :
1 su bardağı pirinç
2 adet soğan
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam dereotu, maydanoz
1/2 çorba kaşığı kuru nane
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı karabiber-tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
6 adet enginar
12 adet asma yaprağı
Yapılışı :
Pirinçler yıkanıp süzülür. Kuş üzümleri bir kaseye konulup üzerine sıcak su dökülür. Tencereye 2-3 kaşık kadar zeytinyağı konulup, dolmalık fıstıklar kavrulur. Üzerine doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuş üzümleri tencereye dökülür. Karıştırarak 6-7 dakika kavrulur. Tuz ve baharatlar eklendikten sonra bu miktar (1 su bardağı) pirinç ölçüsüyle yapılan pilava konulacak suyun yarısı kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ince doğranmış maydanoz, dereotu, tarçın ve 1/2 limonun suyu eklenip karıştırılır.
Büyük bir asma yaprağının üzerine enginar yerleştirilir. Enginarların ortasına dolma içi doldurulur. Üzeri bir asma yaprağıyla kapatılır, gerekirse iple bağlanır. Hazırlanan enginarlar yayvan bir tencereye dizilir. Üzerine zeytinyağı, limon suyu, tuz ve üzerine çıkacak kadar su eklenip enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca ipleri çözülüp servis tabağına alınır, dereotu ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder