8 Nisan 2010 Perşembe

AŞURE



BİLİYORUM TARİFİ YAYINLAMAK İÇİN BİRAZ GEÇ KALDIM. AMA ALLAH ÖMÜR VERİRSE ÖNÜMÜZDEKİ YIL YAPMAK İSTEYENLER İÇİN VE AŞURE SEVENLERİN NORMAL ZAMANLARDA DA YAPMAK İSTEYECEKLERİNİ DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN YAYINLAMAK İSTEDİM...


HERKESİN KENDİNE GÖRE YÖNTEMLERİ VARDIR AŞURE YAPARKEN. BENDE ANNEMDEN GÖRDÜĞÜM, KENDİ YÖNTEMLERİMLE YAPTIĞIM ŞEKİLDE TARİFİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM...


MALZEMELER


  • 500 GR AŞURELİK BUĞDAY

  • 150 GR NOHUT

  • 150 GR KURU FASÜLYE

  • 100 GR KURU KAYISI

  • 100 GR KURU İNCİR

  • 100 GR KURU ÜZÜM

  • 1 PK KUŞ ÜZÜMÜ

  • 100 GR SİYAH ÜZÜM KURUSU

  • 100 GR ERİK KURUSU

  • 100 GR TUZSUZ YERFISTIĞI

  • 100 GR TUZSUZ FINDIK

  • 3 YEMEK KAŞIĞI GÜL SUYU

  • 4-5 AD KARANFİL

  • BİR DİLİM PORTAKAL KABUĞU (MİNİK DOĞRANMIŞ)

  • ALDIĞI KADAR TOZ ŞEKER

YAPILIŞI


ÖNCELİKLE GECEDEN, AŞURELİK BUĞDAYLARI GÜZELCE AYIKLAYIP YIKIYORUZ. İYİCE YIKADIKTAN SONRA BÜYÜKÇE BİR TENCEREYE 3-4 PARMAK ÜZERİNE ÇIKACAK KADAR SICAK SUYLA BİRLİKTE ALIP KISIK ATEŞTE KAYNATIYORUZ. BUĞDAYLAR KABARINCA OCAKTAN ALIP BÜYÜK BİR BEZE SARIP SABAHA KADAR DİNLENDİRİYORUZ.


NOHUT VE KURU FASÜLYEYİ HAŞLAYIP SUYUNU SÜZÜP HAZIR BULUNDURUYORUZ. KURU MEYVELERİ MİNİK DOĞRAYIP SİYAH OLANLARI AYRI DİĞERLERİNİ AYRI HAŞLIYORUZ. SİYAH MEYVELERİN SUYUNU SÜZÜP (Kİ AŞUREMİZİN RENGİNİ KARARTMASIN) HAZIR BULUNDURUYORUZ. DİĞER MEYVELERİ SUYUYLA BİRLİKTE KULLANMAK ÜZERE BEKLETİYORUZ.


ERTESİ GÜN BUĞDAYIMIZI ÜZERİNDE 3-4 PARMAK SU OLACAK KADAR SICAK SU İLAVE EDİP ATEŞE ALIYORUZ. KAYNAMAYA BAŞLAYINCA YAVAŞ YAVAŞ KARIŞTIRARAK HAŞLANMIŞ NOHUTU VE KURU FASÜLYEYİ İLAVE EDİYORUZ. KAYNAMAYA DEVAM EDERKEN MEYVELERİNİ İLAVE EDİYORUZ. BU AŞAMALARDA DEVAMLI YAVAŞ YAVAŞ KARIŞTIRIYORUZ. GÜL SUYUNU, PORTAKAL KABUĞUNU VE KARANFİLİNİ İLAVE EDİP TOZ ŞEKERİNİ KATIYORUZ. İSTEDİĞİMİZ TADA ULAŞINCA FINDIK VE FISTIĞINI İLAVE EDİP İKİ FIKIR DAHA KAYNATIP ALTINI KAPATIYORUZ. İSTER SOĞUK İSTER SICAK SERVİS EDİYORUZ. AFİYET OLSUN...


NOT: BEN AŞURE YAPARKEN YUKARIDA ANLATTIĞIM GİBİ BÜTÜN MALZEMELERİ GECEDEN HAZIRLIYORUM. ERTESİ GÜN SADECE MALZEMELERİ BİRLEŞTİRİP PİŞİRMESİ KALIYOR. KOLAYLIK OLUYOR. ÇALIŞAN HANIMLAR BİR GECE ÖNCEDEN MALZEMELERİ HAZIRLARSA ERTESİ GÜN İŞTEN GELİNCE YARIM SAAT İÇİNDE AŞURELERİNİ HAZIRLAYABİLİRLER...


TAZE MEYVE KULLANMAK İSTEYENLER BUĞDAYI KOYDUKTAN SONRA KAYNAMAYA BAŞLADIĞI AŞAMADA, MİNİK DOĞRANMIŞ MEYVELERİNİ İLAVE EDEBİLİRLER... ÖRN(ELMA, PORTAKAL,KİVİ)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder