7 Nisan 2010 Çarşamba

Bahar Böreği

Tarifini turuncutatlar arkadaşımızdan aldım. Ufak tefek bazı değişiklikler yaptım. Orjinal tarif için sayfasına bakabilirsiniz.

Malzemeler :
2,5 adet böreklik yufka (orjinal tarifte 4 adet yufka)
1 adet yumurta (Üzerine sürmek için)
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
İçine;
Havuçlu iç;
2 adet orta boy havuç
tuz, karabiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Ispanaklı İç;
250 gr. ıspanak
1 orta boy soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 demet ısırgan otu
1 dilim beyaz peynir
Patatesli iç;
2 adet haşlanmış patates
tuz, karabiber
Yapılışı :
Haşlanan patateslerin kabukları soyulur ve sıcakken çatalla ezilir. Tuz ve karabiber eklenerek tatlandırılır. Havuçlar kabukları kazınarak rendelenir ve sıvıyağda sotelenir, tuz ve karabiberle tatlandırılır. Yıkanmış ısırgan otu bir süre haşlanır ve suyu iyice sıkılır. 1 adet soğan yemeklik doğranıp, sıvıyağda pembeleştirilir. Doğranmış ıspanaklar eklenerek ıspanaklar sönünceye kadar kavrulur. Suyu sıkılan ısrgan da eklenir, tuzu ayarlanır. Ocak kapatılır ve peynir eklenerek karıştırılır. Bir yufka ayrılır. Diğer yufkalar 3 adet yarım daire olacak şekilde kesilir. Yarım daire yufkaların birincisi temiz bir zemine serilir. Süt ve sıvıyağdan oluşan sos fırça yardımıyla her yerine sürülür. İç malzemelerden biri üzerine yerleştirilip kenarları içe doğru katlanıp rulo şeklinde katlanır. Diğer yarım yufkalar ve iç malzemeler için de aynı işlem tekrarlanır. Rulolar bir kenara alınır. Ayrılan bütün yufka zemine serilip üzerine sostan sürülür. Kenarları içe doğru katlanır. Hazırlanan üç adet rulo piramit şeklinde yerleştirilir ve hepsi birlikte rulo yapılır. Ortadan ikiye kesilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Susam serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder