7 Nisan 2010 Çarşamba

BARBİE PASTA

Bu pastayı yeğenimin doğumgünü için hazırladım.
Pastamızın pandispanya tarifi daha önceki tariflerde de yazdığım gibi Emel Başdoğan'ın kitabından. Ancak tarifteki pandispanya ölçülerini, yapacağım pastanın şekline göre kullanacağım kalıplara göre ayarladım. Bu pasta için toplam üç pandispanya pişirdim. İki kere 20 cm'lik kalıpla, bir kerede kümbet kalıpla pandispanyayı bir gece önceden pişirip, iyice soğutup ertesi gün için hazırladım.
İlk olarak 4 adet yumurta ölçüsü ile kümbet pandispanyayı pişirdim. Soğuduktan sonra üçe böldüm.
2.olarak 20 cm'lik kelepçeli kalıpla 6 yumurta ölçüsü ile bir pandispanya pişirip 3'e böldüm.
3. olarak yine 20 cm'lik kelepçeli kalıpla 8 yumurta ölçüsü ile bir pandispanya pişirip 4'e böldüm. Böylece hem istediğim yüksekliği elde etmiş, hemde 30 - 40 kişiye rahatça yetebilecek miktarı sağlamış oldum.Pandispanyaları üst üste yerleştirdikten sonra bıçak yardımı ile ortadan bebeğin belden aşağısının sığabileceği kadar bir boşluk oluşturdum.
4.Pandispanyaların ara malzemesi olarak çikolatalı krema (400 gr benmari yolu ile eritilmiş kuvertür çikolatanın, 400 gr soğuk krema ile çırpılması ile elde ediliyor), fıstıklı krokan( 1,5 su bardağı tuzsuz Antep fıstığı ve 1 su bardağı toz şekerin karamelize edilip soğutulması ile elde ediliyor.), damla çikolata ve kakaolu krem şanti kullandım.
5.Pastayı, bir kat pandispanyayı fırça yardımı ile şeker şurubu ile çok hafif nemlendirdikten sonra, çikoltalı krema sürüp, fıstık krokan serperek ve üstünü çok ince krem şanti ile kapatıp, üstüne 2. kat pandispanyayı yerleştirip, üstüne çikolatalı krema, damla çikolata ve yine ince krem şanti sürerek ve tüm katları bu sıralama ile yaparak oluşturdum.
6.Belden aşağısını strech film ile sardığım bebeği pastanın ortasında bıraktığım boşluğa yerleştirdim.
7. Ucu tırtıklı bir bıçakla pastanın dış yüzeyindeki fazla girinti ve çıkıntıları düzelttim.

Bu işlemlerden sonra pastam bu şekilde görünüyordu.


Artan krema ile de tüm pastayı ince bir tabaka şeklinde kapladım.


Daha sonra şeker hamurundan bir miktar beyaz hamuru yoğurup, kıvama getirdikten sonra önce büyük yuvarlak bir kalıpla daire kestim. Sonra kestiğim bu parçanın ortasını daha ufak bir yuvarlak kalıpla kesip ikisi arasında kalan kısmı fırfır yapmak üzere ikiye böldüm ve bir kürdan yardımı ile uç kısımlarını esneterek fırfırları oluşturdum.


Fırfırları oluşturduktan sonra yukarıdaki resimde görüldüğü gibi yerleştirdim. Şeker hamurunu pembe gıda boyası ile renklendirip, elbisenin eteğini oluşturmak üzere yağlı kağıttan hazırladığım kalıp yardımı ile kestim ve pastaya yerleştirdim. Sonra elbisenin üst beden kısmını yerleştirdim. Kürdan yardımı ile elbise üstüne desen yapmaya çalıştım. Bel kısmındaki birleşim yerleri hoş görünsün diye minik güller yapıp, yaprak klıpla kestiğim yaprakları yerleştirip, incili kemer yaptım. Son olarak eteğin uç kısımlarını yine kürdan yardımı ile fırfır haline getirip, üstüne inciler yapıştırdım ve eksik olmasın diye yine minik minik şeker hamurundan boynuna kolye yaptım. Ben yaparken çok hoşlandım, umarım yeğenimde beğenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder