8 Nisan 2010 Perşembe

BARDAK BÖREĞİ


Börek çeşitlerine farklı bir alternatif, üstelikte çok lezzetli. Tarif sayısını hatırlayamadığım sofra dergilerinden birinden. İç malzemesini dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.Peynirli, kıymalı, patatesli veya sucuklu olabilir. Denemek isteyenlere kolay gelsin, sonrasında afiyet olsun:)
Hamur malzemesi;
*1 su bardağı erimiş tereyağı ( tarifte margarin olarak verilmiş)
*1 adet yumurta,
*2 çay bardağı süt,
*1 çay kaşığı karbonat,
*1 çay kaşığı tuz,
*Aldığı kadar un.
İç Malzemesi;
*4 adet haşlanmış orta boy patates,
*2-3 dal yeşil soğan,
*100 gr kadar kavrulmuş kıyma ( Tarifte 1 çay bardağı kadar peynir )
*4-5 dal maydanoz,
*karabiber, tuz, pulbiber.
Üstü için;
*1 adet yumurtanın sarısı,
*1 tatlı kaşığı sıvıyağ,
*susam, çörekotu. ( Tarifte haşhaş kullanılmış)
Hazırlanışı;
1.Tereyağını eritip, ılıtın.İçine yumurta, süt, karbonat, tuz ve unu ilave dein.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
2.Hamurun üstünü örterek 20 dk. dinlendirin.
3.Patatesleri haşlayın ve çatalla ezin. Kıymayı bir yemek kaşığı sıvıyağ ilavesi ile kavurun. Patatesleri, kıymayı, ince doğranmış yeşil soğan, maydanoz, karabiber ve tuzu birbirine karıştırın.
4.Hamuru merdane yardımı ile 1 cm kalınlığında açın ve bir su bardağı yardımı ile daireler oluşturun.
5.Bir daire alın ve üzerine patates sürün. İkinci daireyide fazla bastırmadan onun üstüne kapatın. Daireler bitinceye kadar aynı işlemi tekrar edin. Hamurun üstte kalan kısmına sıvıyağ ile çırptığınız yumurta sarısı sürüp, susam yada çörekotu serpin.
6. Börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirdikten sonra 200 derecede üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Not: Birleşim yeri olmadığı için börekler piştikten sonra kenarlarından ayrılacakmış gibi görünüyor. Ama aradaki patates tuttuğu için ayrılmıyorlar.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder