5 Nisan 2010 Pazartesi

BOŞNAK BÖREĞİ

Böreğimin tarifi 50.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'ne evsahibi olan yüreği güzel vefalı arkadaşım nurşen'e gidiyor,kolay gelsin canım... Tarifte börek patatesli hazırlanmıştı ama ben pırasa ile yaptım çok ta güzel oldu,nasılmı yaptım bir bakalım :)

MALZEME:
2 kg.un
2 su.bar.ılık su
300 gr.tereyağ
1 yem.kaş.tuz
HARÇ İÇİN:
pırasa(ince kıyılmış)
2 yem.kaş krema veya kaymak
YAPILIŞI:
Un bir kaba elenir tuz koyulur azar azar su ilavesi ile yoğrulmaya başlanır.Hafif sert bir hamur elde edene dek yoğurun.Hamur 3 bezeye ayrılır nemli bir bez örtülerek 1 saat dinlendirilir...
Pırasalar ince kıyılır tencereye alınır suyu çekilene dek kısık ateşte haşlanır(su koulmaz kendi suyu yeter) soğuyunca krema veye kaymak tuz eklenip karıştırılır...
Hamur bezelerinin biri servis tabağı büyüklüğünde merdane ile açılır,üzerine eritilmiş tereyağ sürülür,elinizin üstlerini kullanarak alabildiğince inceltilir,yufka düz zemine alınıp üzerine biraz daha yağ sürülür,harçtan alıp kenarına yerleştirilir,rulo yapılır,iki elinizle rulo çekilerek uzatılır.Rulodan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elle yuvarlanır ve yağlanmış tepsiye dizilir.Kalan diğer bezelerde aynı şekilde yapılıp tepsiye yerleştirilir..
Hamur toplarının üzerine kalan tereyağ gezdirilir ve önceden ısıtılmış fırında 45 dak üzeri kızarana dek pişirilir..
Sonra ılık ılık afiyetle yenilir....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder