8 Nisan 2010 Perşembe

Bulgurlu Cevizli Börek (P.D.Ç.S.E. 36)


Bu Börekleri de mutfaktelaşı arkadaşımızın ev sahipliğinde devam eden Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 36'ya gönderiyorum.

Malzemeler :
500gr. kıyma
2 adet soğan
1/2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tutam maydanoz
1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
4 adet yufka
2 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
Üzerine;
2 adet yumurtanın akı
2 su bardağı galeta unu
Yapılışı :
Bulgur bir kaba alınır ve üzerine çıkacak kadar kaynar su dökülür. Üzeri kapatılarak kabarması için bekletilir. Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağda pembeleştirilir. Kıyma eklenerek, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. 1 Tatlı kaşığı biber salçası, tuz ve baharatlar eklenip, karıştırılır ve ocak kapatılır. Kıymalı harç ılık hale gelince bulgur, ceviz ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek iyice harmanlanır.
Yufkalar temiz bir zemine serilir. Önce (+) şeklinde kesilir, sonra her parça 3'e bölünerek her bir yufkadan 12 adet üçgen parça elde edilir. Yufkalara fırça ile sıvı yağ ve su karışımı sürülür. Geniş kenarına iç malzemeden bolca yerleştirilir. Kenarları içe katlanarak rulo şeklinde sarılır. Bütün yufkalar bitinceye kadar işleme devam edilir. Hazırlanan börekler önce çırpılmış yumurta akına, sonra galeta ununa bulanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Not: Börekleri isterseniz; sıvıyağ-su karışımı sürmeden sarabilir ve sıvı yağda kızartabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder