8 Nisan 2010 Perşembe

Çikolata Kaplamalı Fındıklı Kurabiye


Tarifi Burçin'in denemeleri nden, uygulama benden. Aslında bu tarifi geçen sene yapmış ve Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği'nde yayınlamıştım. Kurabiyeler kategorisinde göremeyince tekrar yayınlamaya karar verdim. Tarifini aynen aktarıyorum.
Malzemeler :
200 gr. tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
3,5 su bardağı un
2/3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
2/3 su bardağı iri dövülmüş fındık
80 gr. rendelenmiş bitter çikolata
½ çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı su
1 paket vanilya
Kaplama ve Süsleme için :
250 gr bitter çikolata
File Fıstık
Toz Fıstık
Hindistan cevizi rendesi
Pudra Şekeri
Yapılışı :
Fırını 160º C’ye ayarlıyoruz. Kurabiyenin içine katacağımız fındıkları 10 dk. fırınlayıp çıkardıktan sonra tarifte kullanacağımız şekilde (ince çekilmiş ve iri dövülmüş) hazırlıyoruz. Tereyağını mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Sırasıyla ve karıştırmaya devam ederek şeker, vanilya ve suyu ilave ediyoruz. İnce çekilmiş fındık ve çikolata rendesini ilave ederek tahta bir kaşık ile karıştırıyoruz. Elenmiş un ve tuzu azar azar ilave ederek elimizle yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Bu aşamada çok az daha un ilavesi gerekebilir. İri dövülmüş fındıkları ilave edip yoğurma işlemini tamamlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparıp yaklaşık 1,-1,5 cm eninde, 7-8 cm uzunluğunda olacak şekilde elimizde yuvarlayıp yarım ay şeklini veriyoruz. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirerek önceden ısıtılmış 160ºC fırında yaklaşık 35 dk. pişiriyoruz. Pişen kurabiyeler tel ızgara üzerinde soğurken kaplama için 250 gr bitter çikolatayı derin bir kapta benmari usulü eritiyoruz. Çikolatayı eritirken suyun çikolatanın olduğu kaba değmemesine özen gösteriyoruz. Aksi takdirde çikolata tekrar sertleşecektir. Soğuyan kurabiyelerin yarısını çikolataya batırıp tekrar pişirme kağıdı serili tepsiye diziyoruz. Çikolata soğumadan üzerine file fıstık, toz fıstık veya hindistancevizi rendesi serpiştiriyoruz. Çikolatasız kısımlarına pudra şekeri serpiştirip oda sıcaklığında çikolata sertleşinceye kadar bekleterek servis tabağına alıyoruz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder