7 Nisan 2010 Çarşamba

Çikolata Muslu Karamelli Pasta


Neredeyse on gün olmuş blogumla ilgilenmeyeli:( " hey lavanta nerdesin?"dedim. "blog seni  bekliyor kendine gel " dedim. neyse kendimi affediyorum;)) güzel tariflerle burdayım. Bu günkü misafirlerime yaptımığım pasta tarifni vereyim. ben ve kızlar (misafirler yani )çok beğendik.
Teşekkür ederim CAFE DERIN'S ..
Tarifi bu adresden alabilirsiniz . adresi şimdi ekleyemedim en kısa zamanda eklicem pc de sorun var :(

Ben verilen reçelerle oynamasını severim her zaman:) eklemeler, çıkartmalar yaparak kendi  damak tadımı bulmaya çalışırım.

ÇİKOLATALI MUS:

  180 gr bitter çikolata
   1/4 su bardağı süt
   55 gr tereyağı  ( ben 50 gr kullandım)
    1 yumurta sarısı
   250 ml soğuk krema

_Benmari usulü ( su dolu bir tencere veya tavanın içine oturtulmuş diğer bir kabın içinde eritme usulüdür.)
Çikolatalar, teryağı, süt erimeye bırakılır. eriyen çikolata karışımı ılınmaya bırakılır.
_ Krema çırpılarak sertleşmesi sağlanır.( kıvamı kremşantiye dönüyor) bir yumurta sarısıda eklenir.
_çikolatalı karışımdan kaşık kaşık eklenerek çırpılır. güzel bir  kıvam alır.
_eğer katılaşmıyorsa bir süre buzdolabında tutulup (15 dak gibi )tekrar çırpılır katı hale getirilir.

**Ben hazır kakaolu pasta keki kullandım orjinal tarif daha farklı . kek iki kattır. kekin her katı bir kupa sütle hazırlanmış nescafeyle ıslatılır.

Kekin bir parçası kelepçeli kalıba konur (26cm çaıpında)
Üzerine çikolatalı mus konur.


KARAMELLİ MUS:
360 ml krema  (ben 250 ml kullandım)
1 vanilya çubuğu ( ben de yoktu kulanamadım)
90 gr şeker  ( ben 50 gr kullandım kremam azdı)
120 gr yumurta sarısı  ( ben 1 yumurta sarısı kullandım)
3 gr toz jelatin
1 gr tuz
Krema  sos tenceresinde vanilya çubuğu ile kaynatılır. sonra vanilya çubuğu içinden alınır.
Kuru teknik ile karamel yapılır.
Tavaya konan şeker hiç dokunulmadan karameleştirilir.( sakın yakmayın tavayı sallayın, karemelleştiği  an şeker,  hemen ocağı kapatın)
karemel de, kremaya bir yandan çırparak eklenir.karışım çırpılarak ılık hale getirilir.
bir yumurta sarısı ve soğuk suda eritilen jelatinde çırpılma esnasında eklenir.( istenilen  yoğunluk elde edilememişse bir süre buzdolabında bekletilip tekrar çırpılarak yoğunluk elde edilir


Çikolatalı musun üzerine kekin diğer parçası konur. bunun üzerine  karamelli mus dökülüp, kalıp bir gece buzdolabında tutulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder