5 Nisan 2010 Pazartesi

Firik Pilavı





Firik bulguru (yeşil bulgur) özellikle Güneydoğu Anadolu ve Gaziantep mutfağında sıkça kullanılan bir bulgur çeşididir. Açık yeşil renkli ve is kokulu bir bulgurdur. Buğday başakları henüz tam olgunlaşmamışken kesilip, besine değerini muhafaza etmesi için özel yöntemlerle yakılarak tanelerinin ayıklanması yöntemi ile elde edilir. Bu yüzden pişirilirken ve yenilirken hafif yanıksı bir kokusu ve tadı vardır. Bu ise pilava eşsiz bir lezzet kazandırır. Firik bulgur tam buğday tanelerinden elde edilen tamamen doğal ve katkısız bir üründür. Frik bulgur buğdayın yeşil iken yani taze iken kesilmesinden dolayı buğdaydan ve diğer birçok tahıldan daha fazla protein, vitamin ve mineraller içermektedir. Bunun yanında esmer pirince oranla dört kat fazla lif oranına sahiptir ve nişasta oranı düşüktür.Acur dolması ile firik pilavında kullanılır.
Malzemeler:
  • 500gr. kuzu kuşbaşı
  • 1 büyük soğan
  • 250gr. firik
  • 250 gr. pilavlık bulgur
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 150 gr tereyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

Kuşbaşı eti az yağda suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız soğanları da ekleyip kavurun. Salça, tuz ve karabiberini ayarlayıp sıcak suyunu katın. İsterseniz 1 su bardağı haşlanmış nohut da katabilirsiniz, ben katmadım. Kaynayan suya firik ve pilavlık bulguru ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin. Tereyağını kızdırıp karabiber ekleyin ve pilavın üzerine gezdirin, tahta kaşıkla yavaşça karıştırıp dinlenmeye bırakın. Sıcak olarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder