7 Nisan 2010 Çarşamba

FRAMBUAZLI KEDİDİLİ PASTA ( CHARLOTTE)

charlotte 024
sofra-nilüfer 003Cumartesi günü biricik Naz'ımızın annesi ( Naz'mızı buraya tıklayarak hatırlayabilirsiniz )Nilüfer bizi öğleden sonrası için çaya davet etti. Minik resimde de görülebileceği gibi, hem göze hemde damağa hitap eden davet soframızın tariflerini daha sonraki günlerde yayınlayacağım. Bende bu davete hafif bir tatlı ile gitmek istedim ve epeydir dolapta bekleyen kedidili bisküvilerden frambuazlı kedidili pastasını hazırladım. Bu pastaya charlotte da deniyor.Ancak charlotte pastalarda genellikle kullanılan jelatini ben burada kullanmadım. Belki bu anlamda charlotte dan farklı bir pasta olarak da kabul edilebilir. Siz nasıl istiyorsanız o şekilde adlandırabilirsiniz. Oldukça hafif ve lezzetli bir pasta oldu. Yanlız siz yaparsanız en az dört saat buzdolabında bekletmenizi öneririm. Benim çok vaktim olmadığından bir saat kadar bekletebildim.
Malzemeler;
*36 adet kedidili. ( marketlerde satılan Savoiardi'ler çok güzel oluyor)
(Bu ölçü 24 cm çapındaki kelepçeli kalıp için. Kalıbınızın büyüklüğüne göre adedi siz belirleyebilirsiniz )
*1 lt süt,
*4 adet orta boy yumurta sarısı,
*1 su bardağı toz şeker,
*2 çorba kaşığı un ( yaklaşık 40 gr)
*2 çorba kaşığı mısır nişastası ( yaklaşık 40 gr )
*1 paket vanilya,
*50 gr margarin
*1 su bardağı kadar dondurulmış frambuaz ( üstünü süslemek için ayrıca lazım )
*1 paket sade krem şanti,
*1 su bardağı süt ( krem şanti için )
*1 kase süt ( kedidillerini ıslatmak için)
Hazırlanışı;
1. Öncelikle kremayı hazırlayalım. Yumurta sarıları ile şekeri iyice karıştırdıktan sonra süt, un, nişasta ve vanilyayı da ekleyerek ve devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirelim.Krem şantiyi de bir su bardağı süt ile çırpıp kullanıncaya kadar buzdolabına kaldıralım.
2.Muhallebi kıvamına gelince içine margarini ekleyip mikserle beş dakika kadar çırpalım. Muhallebiyi bir kenara soğumaya bırakalım ama arada bir mikserle tekrar tekrar çırpalım.
3.Kedidillerini kalıbımızın yüksekliğine uygun olarak uçlarından keselim ve her birini süte hafifçe batırıp kalıbımızın yan çeperlerine dikey olarak yerleştirelim. Bu yerleştirme ile ilgili çektiğim fotoğrafı en altta görebilirsiniz.
4.Hem kestiğimiz kedidillerini hemde yeteri kadar olan bir kaç kedidilini yine süte batırarak, kalıbın taban kısmına boşluk kalmayacak şekilde yerleştirelim.
5.Kremayı bir kez daha mikserle çırpıp, yarıya yakın bir kısmını kaşık yardımı ile tabana döşediğimiz kedidillerinin üstüne dökelim.
6.Çözdürdükten sonra, sularının süzdürdüğümüz frambuazları kremanın üstüne dizelim ve üstünü ince bir tabaka krem şanti ile kaplayalım.
7.Kedidillerinin geri kalan hepsini, yine hafifçe süte batırıp, krem şantinin üstüne yine boşluk kalmayacak şekilde dizelim ve kalan tüm kremayı üstüne kaşıkla döküp, düzeltelim.
8. Artan krem şantiyide yine kremanın üstüne düzgünce sürelim. Ben çok hafif hindistan cevizi serptim. Artan frambuazlarıda pastanın ortasına yerleştirip, üstlerine hafifçe süzme bal sürdüm.
9. Bu şekli ile pastamızı buzdolabında en az dört saat bekletelim. Kalıptan dikkatlice çıkartalım. Şık görünmesini isterseniz bir kurdele ile bağlayabilirsiniz. Bağlamasınız bile kedidilleri düşmüyor, aynı şekilde kalıyor.
charlotte 010
Kedidillerinin dizilişi ve pastanın dilim görüntüsü aşağıdaki gibi.
charlotte 001charlotte 027

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder