7 Nisan 2010 Çarşamba

Fıstık Ezmeli Kek (P.D.Ç.S.E. 37)


Bildiğiniz bir kek tarifini de bir kakaolu, bir sade yaparak deneyebilirsiniz.

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin (küçük küpler halinde doğranmış.)
3/4 su bardağı toz şeker ya da esmer şeker
2 adet yumurta
2 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı koyu kahve
1 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı kayısı marmeladı
2 yemek kaşığı su
Fıstık ezmeli kaplama için;
175 gr. Şam fıstığı
6 yemek kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 adet yumurta akı (çırpılmış)
Yapılışı :
Toz şeker ve margarin çukur bir kaba alınarak krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Karışıma süt ve yumurtalar eklenir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek ilave edilir ve malzemeler birbirine iyice karıştırılır. Hamur ikiye bölünür. Yarısına 2 tatlı kaşığı koyu kahve eklenip karıştırılır. Diğer yarısına da kakao ve 2 yemek kaşığı su eklenip karıştırılır. Kekler margarinle yağlanmış baton kalıplarda ayrı ayrı pişirilir. (Kare bir kabın altına yağlı kağıt serip, ortasına yağlı kağıdı kalınca pile yaparak yarısına kahveli, yarısına da kakaolu hamuru döküp pişirebilirsiniz.) Pişen kekler soğuyunca boyuna ortadan ikiye bölünür. Yanlarına kayısı marmeladı sürülerek bir kakaolu, bir kahveli olacak şekilde yan yana getirilir. Üzerlerine de marmelat sürülüp kakaolunun üstüne kahveli, kahvelinin üstüne de kakaolu gelecek şekilde (dama görünümünde) yerleştirilir. Kalan marmelatla keklerin üzeri kaplanır.
Şam fıstıkları kaynar suda 2 dakika bekletilir ve süzülerek kabukları ayrılır. (Hazır toz fıstık kullanılabilir. Ben bulamadım.) Robotta çekilip üzerine toz şeker eklenip karıştırılır. Pudra şekeri elenerek karışıma eklenir. Limon suyu da eklenip iyice karıştırılır. Çırpılmış yumurta akından azar azar ilave edilerek katı ve esnek bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Fıstıklı karışım yağlı kağıt üzerine alınır. Üzerine pudra şekeri serpilerek başka bir yağlı kağıtla üzeri kapatılır. Üstten elle bastırılarak kekleri kaplayacak büyüklükte açılır. Üstteki yağlı kağıt kaldırılarak kek ortaya yerleştirilir. Yağlı kağıt yanlardan tutularak kek fıstık ezmesiyle kaplanır. İyice bastırılıp, yağlı kağıt dikkatlice sıyrılır. Kekin üstüne bıçakla baklava dilimi şekilleri yapılarak süslenir. 8 saat üstü örtülmeden bekletilip, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder