1 Nisan 2010 Perşembe

GILNIŞ - CİRDİNGİŞ



Ben gılnışla nişanlıyken tanıştım.Eşimin ailesinin sık sık yaptığı en ünlü Çeçen yemeklerinden biri. Gırnış,galniş,cırdıngış olarak da biliniyor. Özellikle kalabalık sofralarda hep birlikte aynı tepsiden yeniliyor.Eşim çok özlediğinde biz küçük tepsilerde yapıp yiyoruz :)
.
1 bütün tavuk ya da kemikli kırmızı et
1/2 kg un
su
tuz
1 yumurta (konmayabilir)

6-7 diş sarımsak
tereyağı
.
Tavuk ya da et haşlanır. Un,su,tuz ve yumurta ile orta sertlikte bir hamur yoğrulur.Hamur dinlendirildikten sonra 2'ye bölünür.Beze haline getirilip oklava yardımı ile biraz yassılaştırılır,2 cm kalınlığında bıçakla kesilir.Her parça elle uzun şeritler halinde yuvarlanır. (Yuvarlanan hamurlar baş parmağınızın kalınlığında veya biraz daha ince olmalı) Bu işlem bittikten sonra şeritler unlanarak 3'er cm boyunda kesilir. Parmak uçlarıyla hamurların ortasına bastırılarak kendinize doğru çekilir.Böylece hamurların içi boşalır.(Resimdeki gibi) Şekil verilen hamurlar tepsiye dizilir.Bu arada büyük bir tencerede su kaynatılır,içine tavuk suyu ya da et suyu da eklenir,tuz atılır.Su kaynadıktan sonra hazırlanan gılnışlar gruplar halinde suya atılır.Pişen gılnışlar delikli kepçe ile susuz bir şekilde tepsiye çıkarılır.Sarımsaklar soyulup ezilir.Küçük kaselere paylaştırılır. Üzerine gılnışın pişme suyundan ilave edilir.Tereyağı kızdırılıp sosa eklenir.Haşlanan etler,gılnışlar ve sos kasesi tepsiye yerleştirilip servis yapılır.Gılnış ve etler sarımsaklı sosa batırılarak yenir.
.
İnternette yapılışını anlatan bir de video buldum :




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder