5 Nisan 2010 Pazartesi

Hafta Sonundan

Kekleri öncedende yapıp sizlerle tariflerini ayrı ayrı paylaşmıştım.Hafta sonu bu kekleri yapıp bir dostumuza gönderdiğim için dilimli fotoğraflarını ne yazıkki sizlerle paylaşamıyorum..Uzun olanı fındıklı,yuvarlak olanı ise haşhaşlı,portakallı.
1
Börekler Çin böreği..İçersinde ıspanak,havuç rendesi,kaşar peyniri ve pastırma var.
Pastırma,peynir hariç sebzeler yağda soldurulur.Peynir rendesi serpiştirilir.Yufka 4'e bölünüp harçtan içersine konulup bir dilim pastırma yerleştirilip fotoğrafta görüldüğü gibi sarılıp sıvı yağda kısık ateşte kızartılır.Afiyetler olsun!!
11
Klasik mantar kavurması
3
Fındıklı kek
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
100 gr oda sıcaklığında tereyağ
vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 limon suyu
minicik tuz
1/3 su bardağı iri çekilmiş fındık
1/2 çay bardağı süt
125 gr sütlü çikolata (iri iri kesilmiş)
300 gr un
Hazırlanışı
Hepsi sırasına göre çırpılıp hazırlanıp fındıkla kaplanmış kalıba dökülecek.
175 c de yaklaşık 50 dk pişirilecek.
5
Dışı yaprak bademli..İçi,haşhaşlı,portakallı kek
Malzemeler
3 yumurta
175 gr şeker
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
krema (200 ml)
minicik tuz
2 portakal kabuğu rendesi
3 damla portakal esansı (yoksa 2 yemek kaşığı portakal suyu)
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı haşhaş (çekilmemiş olanından)
50 gr bitter çikolata (isteğe bağlı,olmasada olur)
300 gr un + 2 yemek kaşığı nişasta (yaklaşık 2 su bardağın ayakın)
Hazırlanışı
Yağ,portakal kabuğu rendesi,tuz mikserle çırpılır.
Yumurtalar teker teker eklenip çırpılır.
Şeker,vanilya eklenip yaklaşık 3-4 dk yüksek devirde çırpılır.
Krema ve haşhaş eklenip,portakal suyu çırpılır.
Un,nişasta,kabartma tozu elekten geçirilir.Çikolata rendesi ilave edilip mikserin
kısa devresinde 3-4 dk çırpılır.
Kalıp yağlanır ve bol miktarda badem eklenir her tarafına.
Hamur dökülüp kalıp hoplatılır ve ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dk 175 c de pişirilir.
Kalıbınızdan çıkartırken lütfen önce kalıbı ters düs yaparmış şekilde hoplatın.Sonra tel üzerine çevirin.Afiyetler olsun..!
2
Not:Bizler hiç bir şekilde keklerde sıvıyağ kullanmayız.Damak tadımıza uygun değil..Sıvıyağla yapılan keklerde bir koku oluyor ve anında hissedebiliyor bize göre.Alman hocamın (rahmetli)hep söylediği tek şey,hangi keki ve pastayı yapacaksan mutlaka tereyağı kullan.Eğer tereyağın yoksa ona yakın veya uygun olan hangi yağ varsa dolabında ondan kullan derdi.Gerçi bizde Karadenizli olduğumuz için dolabımızda, onun dışında farklı bir yağ yoktur..Birde kullandığımız özel sızmamız,kızartmalar için kullandığımız Yudumumuz her daim mevcuttur..Sizler bana uyup böyle yapmak zorunda değilsiniz.Damak tadınız neye alışmışsa lütfen o kararda kalınız.Pasta ve çöreklerde vermiş olduğum yağ cinsini kullandığınız yağla değiştirip denemeniz mümkündür tabiiki..Sizlere tereyağ ağır gelmezse, tereyağ kullanmanızı öneririm..))
4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder