7 Nisan 2010 Çarşamba

HAŞHAŞLI KEK..




Haşhaş severmisiniz? Ben çok severim o ağızda birtürlü bitmek bilmeyen çıtır çıtır tohumun lezzetine bayılırım. Araştırdım oldukçada faydaları varmış sizlerlede paylaşayım..

Haşhaş aslında ağrı dindirici özelliği olan ama kullanımı ve yetiştirilmesi kısıtlanmış olan bir bitki. Bildiğiniz gibi haşhaş aynı zamanda uyuşturucu olabilen bir bitki. Daha çok Afyon Karahisar veAnadolu yörelerinde yetiştirilen haşhaş sağlık açısından da oldukça faydalı.

* Başta kalp krizi olmak üzere damar tıkanıklığı riskini azaltıyor.
* Haşhaş bitkisinin yağı çok fazla ve diğer endüstriyel yağlara göre kolesterolü oldukça az.
* Posası ise reçelle ya da pekmezle karıştırılıp yenildiği takdirde insana zindelik veriyor.

* Bitkinin kullanılan kısımları ham meyvelerinin çizilmesi ile elde edilen afyon, kurutulmuş ham meyveler, yapraklar, tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır.Bilhassa hâricen kullanılan bâzı merhemlerin bileşimine girer ve ağrı dindiricidir.Bileşiminde toplanma zamanına göre değişen afyon alkaloitleri vardır. Harici ağrı dindirici olarak, özellikle diş hekimliğinde kullanılır.
Sıra geldi kekimiziz tarifine.
5 yumurta.
4 kahve fincanı şeker.
6 kahve fincanı un.
1 çay bardağı sıvı yağ.
1 çay bardağı portakal suyu yada soda.
1 kabartma tozu.
2 kahve fincanı haşhaş tohumu.

Yumurta ve şekeri beyazlaşıp kabarana kadar güzelce çırpın.

içine yağı ve portakal suyunu ilave edin çok az karıştırıp içine un ve kabartma tozunu ilave edin karıştırın.

En son haşhaş tohumunuda koyup alt üst karıştırıp yağlanmış fırın tepsisine dökün.

180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Ben keki ılık olarak çayla yada kahveyle yemesine bayılırım.
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder