7 Nisan 2010 Çarşamba

İNEGÖL KÖFTE+PİYAZ



EEEE... Yemek bloğu olan biri olarak memleketimin meşhur lezzetinin tarifini yayınlamamak olmazdı sanırım... İnegöl köftenin tarifini İnegöl'ün meşhur köftecilerinden birinden sizin için:)öğrendim.

İtiraf edeyim ben evde inegöl köfte yapmam. Genelde buranın kasaplarında (hemen hemen kıymayla aynı fiyata) hazır inegöl köftesi satılır. Onlardan alıp kullanmak daha kolay geliyor :)


Ama uzaklardan, İnegöl köfte denemek isteyen olursa...

MALZEMELER


  • 1 kg süt danası sırt etinden (antrikot) yapılmış kıyma (köftenin özelliği bu kıyma)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı (tepeleme) karbonat
  • 1 ad kuru soğan rendesi

YAPILIŞI

Kıyma tuz ve karbonat iyice yoğrulur. En az 1-2 saat dinlendirildikten sonra kuru soğan rendesi ilave edilip tekrar yoğrulur. Şekil verilip ızgarada pişirilir. Arzuya göre pilav ve patates kızartmasıyla servis edilir. Afiyet olsun...


Evde pişirmenin en kolay, kokusuz ve "normal" yolu elektrikli ızgaralar. Oda yoksa teflon tavada yağsız pişirmenizi öneririm...




PİYAZ



İnegöl köftenin yanında olmassa olmazı piyazdır... (ben kuru fasülye sevmediğim için pek tercih etmem :) ) Ama madem konumuz inegöl köfte tam olarak hakkını verelim dedim :)

MALZEMELER

  • 1 su bard haşlanmış kuru fasülye
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 1 küçük havuç rendesi (isteğe bağlı)
  • Çeyrek demet kıyılmış maydonoz
  • 1 haşlanmış yumurta
  • zeytinyağ
  • limon suyu
  • tuz

YAPILIŞI


Servis tabağımızın en altına kuru fasülyeleri yerleştirilir. Üzerine piyazlık doğranmış soğan yerleştirilir. Üzerine kıyılmış maydonoz konur. Kenarlarına havuç rendesi ve en son üzerine yumurta dilimleriyle süsleme tamamlanır. Tuzu, limon suyu ve zeytinyağı üzerine gezdirilir. Servis edilir. Afiyet olsun...



NOT: Kış mevsiminde domates salatalık kullanmadığım için tercih etmedim. Yazın bunları kullanarak süsleme yapıyorum...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder