7 Nisan 2010 Çarşamba

Ispanaklı-Peynirli ve Pastırmalı-Kaşarlı Börekler


Oktay Usta'nın çiğ börek tarifinin iç malzemelerini değiştirerek yaptım, en kısa zamanda orjinal haliyle de deneyeceğim. Kızım ıspanak sevmediği için yarısına iç malzeme olarak pastırma-kaşar koydum. Dilediğiniz iç malzemeyle deneyebilirsiniz.

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar su
İçine;
250 gr. ayıklanıp yıkanmış ıspanak
1/2 kase beyaz peynir
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
5-6 dilim pastırma
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kızartmak için;
sıvıyağ

Yapılışı :
Bir tencereye sıvıyağ alınır, ıspanaklar eklenip sönünceye kadar kavrulur, soğumaya bırakılır. Beyaz peynir eklenip tuzu ayarlanır.
Başka bir kapta pastırmalar küçük parçalar bölünüp kaşar peyniri rendesi ile karıştırılır.
Yoğurma kabına 4 su bardağı un alınır. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz eklenip, ortası havuz gibi açılır. Yoğurt, karbonat ve ılık su eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Hazırlanan hamur bezelere bölünüp, merdane (oklava) ile mantı hamurundan biraz daha kalın olacak şekilde açılır. Ağzı geniş bir bardak ya da kase ile hamurdan yuvarlaklar kesilir, iç malzeme yerleştirilip açılmayacak şekilde kapatılır. Isıtılmış sıvıyağda kızartılıp, kağıt havlu üzerine alınır. Sıcak ya da ılık servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder