8 Nisan 2010 Perşembe

Keşkül

Eski Bir Tarif Defteri

Yıllar önce tutmaya başladığım bir tarif defterim var. Sayfalarını tatlılar, kekler, pastalar, reçeller, marmelatlar diye ayırmışım. Ne kadar da özenle yazmışım ilk zamanlar. Başlıklar, malzemeler ve yapılışı mavi tükenmez kalemle, diğer yazılar ince uçlu kurşun kalemle. İnci gibi düzgün bir yazı. Bize üniversitede öğretilen 75 derece eğik yazıyla, satır aralarına dikkat edilerek. Tariflerin yapılışını o kadar detaylı anlatmışım ki blog satırlarımda bile bu kadar detaylı yazmıyorum..

Tarifler çoğaldıkça defterim yetmez olmuş, yazılarda biraz düzensizleşmiş. Sonra...sonrasını hiç sormayın. Defterin yaprakları bitince yeni defter yerine küçük blognot kağıtlarına yazmışım tarifleri. Ama sadece malzemeler, arada küçük notlar var, yapılışları yok artık...

Keşkül tarifimi de eski tarif defterimde buldum. Üniversite son sınıfta bitirme tezimi hazırlarken kalan boş zamanımı değerlendirmek için gittiğim yemek kursunda yapılmış bir tarif, her şey en ince ayrıntısına kadar yazılmış çok eski ....


Gereken Malzemeler:
  • 1 lt süt
  • 9 yemek kaşığı (tepeleme) pirinç unu
  • 12 yemek kaşığı (tepeleme) toz şeker
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 çay bardağı badem (kabukları soyulmuş iç badem)
  • 1 yemek kaşığının ucu ile tereyağı
  • üzerine badem veya antep fıstığı

Yapılışı:

  • Kabukları soyulmuş iç bademler ile hindistan cevizini rondoda un haline gelinceye kadar çekin.(Havanda, iyice birbirine karışıp macun haline kadar gelinceye kadar dövülürse lezzeti daha iyi olur).
  • Pirinç ununu sütün bir miktarı ile iyice ezin, sulu yoğurt kıvamına getirin.
  • Tencereye sütü, pirinç unlu karışımı ve şekeri ilave edip iyice karıştırın.
  • Badem ve hindistan cevizli karışımıda ilave edilip muhallebi gibi pişirin.
  • Pişince tereyağını ilave edip, muhallebiye karıştırın.
  • Kaselere boşaltılırken göz göz olması için kepçe ile yüksekten dökün.
  • Üzerini badem, antep fıstığı ile süsleyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder