7 Nisan 2010 Çarşamba

KIYMALI LAHANA SARMASI

Biz lahana sarmasını genelde bu şekilde yaparız. Ama bana sorarsanız zeytinyağlısınada hayır demem.:) Özellikle kayınvalidemin lahana sarması meşhurdur. Biraz ondan, biraz annemden, birazda kendimden işte tarif...



MALZEMELER
  • 1 orta boy sarmalık lahana (sarmalık ince yapraklı lahana)
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

İÇ MALZEMESİ

  • 2 Su bard pirinç (ben kırık pirinç kullanıyorum)
  • 100 gr kıyma (Arzunuza göre daha fazla kullanabilirsiniz)
  • Çeyrek demet maydonoz (ince kıyılmış)
  • 1 ad büyük boy soğan (küçük doğranmış)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bard kadar sıvı yağ
  • Nane, kırmızı biber, karabiber, tuz

YAPILIŞI

Öncelikle lahananın dip kısmı büyük bir bıçak yardımıyla oyulur. Böylece kalın yerleride alınmış olur. Büyükçe bir tencerede tuzlu suda bütün olarak haşlanır. Tencereden alınıp soğumaya bırakılır.

Öte yanda iç malzemesi için gereken malzemeler bir kabda yoğrulur. Lahana yaprakları uygun boyutlarda bölünüp iç malzeme konup sarılır.

Bir tencerenin dibine kalın lahana yapraklarından bir sıra yayılır. Üzerine sarılan sarmalar dizilir. Salçalı sıcak su hazırlanır, sıvı yağ ile birlikte sarmaların üzerine gezdirilir. Üzerlerine bir tabak kapatılarak bastırılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir. Tencerede ılınması ve içini çekmesi için bekletilir. Arzuya göre yanında yoğurtla servis edilir. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder