1 Nisan 2010 Perşembe

KURZUNUŞ - HALUJ - KIBIN

Kurzunuş da ünlü Çeçen yemeklerinden biri. Çerkes boylarına göre farklı isimlerle anılıyor.(kıbın,kurze,hınkal,haluj...) Hem patateslisi hem de kıymalısı yapılıyor.Genellikle patatesli olana kurzunuş ya da haluj,kıymalı olana da kıbın deniyor. Eşimin ve kızımın en sevdiği yemeklerin başında geliyor.En önemli özelliği hamurun kapatılışı ve gılnışın sosuna benzeyen sarmısaklı, biyrım denen bir sosla yenmesi.
.
hamur:
1 yumurta
un
su
tuz

içine :
haşlanmış patates,tuz-pul biber
veya
kıyma-soğan-karabiber-tuz

sos:
5-6 diş sarımsak
tereyağı
kurzunuşun haşlama suyu

.
Orta sertlikte bir hamur yoğrulur.Hamur 2-3 bezeye ayrılır.Oklavayla açılır. Hamurdan çay bardağı ya da çay fincanıyla yuvarlaklar kesilir. İç konup poğaça şeklinde kenarları saç örgüsü şeklinde kapatılır. Kaynayan suya gruplar halinde teker teker atılır,pişince kevgirle çıkarılır.Sarımsak,kızdırılmış tereyağı,pul biber ve kurzunuşun haşlama suyundan oluşan sosla birlikte servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder