7 Nisan 2010 Çarşamba

MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ


Geçmişte de, günümüzde de Ramazan'ların özel tatlısı tartışmasız "Güllaç" tır. Güllacı eskiden hiç sevmezdim, çünkü gülsuyunu sevmezdim ve buram buram gülsuyu kokan ve tadı olan güllaç bana hiç hoş gelmezdi. Ama ilerleyen zamanlarda gülsuyu katılmamış ve evde yapılmış güllaçları görünce fikrim değişti. Bu tarifte muhallebi veya krema kullanmayı düşünüyordum. Ama krema kullanmaya cesaret edemedim ve yine ben bildiğimden şaşmayıp muhallebili yapayım dedim. Bu gün büyük görümcemin iftar davetine götürdüğümde herkes tarafından beğenilen güllaç tam kıvamında ve tam tadındaydı. Yapmak isteyenlere tereddütsüz tavsiye edebilirim.
Malzemeler;
Muhallebi için;
*2/3 paket hazır toz muhallebi,( ben Dr O'etker kullandım )
*3,5 su bardağı süt
*1 yemek kaşığı margarin.
Güllaç için;
*Yaklaşık olarak 8-9 adet güllaç yaprağı,
*8 su bardağı süt,
*2 su bardağı şeker,
*1 paket vanilya
*1 su bardağı file şeklinde doğranmış fındık, yada orta büyüklükte doğranmış fındık.
Üstü İçin;
*Tanelere ayrılmış nar,
*1/2 çay bardağı toz antep fıstığı,
*1/2 çay bardağı toz badem
Hazırlanışı;
1.Şeker ile sütü karıştırıp, şeker eriyinceye kadar ısıtalım. Bir taşım kaynadıktan sonra altını kapatıp, vanilyayı ekleyip karıştıralım.
2.Muhallebiyi süt ile pişirelim. Koyulaşınca altını kapatıp,mikserle 1-2 dakika çırpalım ve ılınmaya bırakalım.
3.Güllaç yapraklarını içine yerleştireceğimiz borcam boyutunda ( Ben burada en büyük dikdörtgen borcam kabı kullandım )yanlarından kırarak ve parlak yüzeyleri üst tarafa gelecek şekilde, önce bir yaprağı borcama yerleştirelim. üstüne kepçe ile yeteri kadar süt dökelim. Bu şekilde bir yaprak bir süt olmak üzere 4 kat hazırlayalım.
4. Muhallebiyi 4. kat yaprağın üzerine yayalım ve üstüne fındıklarımızı serpelim.
5.Muhallebinin üstüne 4 adet yaprak ve aralarına altta yaptığımız gibi süt ilavesi ile güllacı kapatalım. Artan sütümüz olursa en üste dökelim. Ve güllacımızı beklemeye alalım. 1 saat kadar dinlendirdiğimiz ve sütünü iyice çeken güllacımızın üstünü, toz badem, toz antep fıstığı ve nar taneleri ile süsleyelim.
6. Güllacımızı hazırladıktan sonra en az 4-5 saat sonra servis yapmaya özen gösterin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder