8 Nisan 2010 Perşembe

Patatesli ve Anasonlu Ekmek


YE# etkinliklerinin bu ayın ev sahibesi Binbir Çeşni blogunun sahibi olan Sevgili Saliha arkadaşımız etkinlik konusu olarak ekmekleri seçmiş. Kendisine kolaylıklar diliyor ve etkinlik için Patatesli Anasonlu ekmek tarifini gönderiyorum.
Tarif Sofra dergisinin Mart sayısından. Anason kokusunu sevmeyenler anason eklemeden deneyebilirler. Uzun süre tazeliğinin koruyan bir ekmek.
Malzemeler :
2 su bardağı buğday unu
2 su bardağı tam buğday unu
2 adet orta boy patates
1 paket instant maya
1 su bardağı süt
1 su bardağından 1 parmak eksik su
2 yemek kaşığı anason (Ben 1 yemek kaşığı kullandım.)
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
Patateslerin kabukları soyulup, diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuduktan sonra rendelenip, bir kenara alınır. Buğday unu ve tam buğday unu yoğurma kabına alınır. Üzerine instant maya, patates, anason, süt ve tuz eklenir. Su ilave edilerek iyice yoğrulur. Hamur yağlanmış derin bir kaba aktarılır. Üzeri streç filmle kapatılıp, oda sıcaklığında hamur iki misli büyüklüğe ulaşıncaya kadar mayalandırılır. Daha sonra unlu zeminde yeniden yoğrulup 7 eşit parçaya ayrılır. Her bir parça yuvarlanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Ekmeklerin üzeri keskin bir bıçakla + şeklinde çizilir. Üzerine su sürülüp, anason serpilir. Nemli bir bez örtülerek tepside 20 dakika mayalandırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir bıçak batırıp kontrol edilerek (ekmeğe batırılan bıçak temiz çıkacak.) pişirilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder