7 Nisan 2010 Çarşamba

Patlıcan Yatağında Mantı


Malzemeler :
6-7 adet kemer patlıcanı
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz

Mantı için;
2 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
Yeteri kadar su

İçine;
300gr. kıyma
1 adet kuru soğan (rendelenecek)
karabiber-tuz-pul biber
bir tutam ince kıyılmış maydanoz

Ayrıca;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı kekik
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 su bardağı su

Üzerine;
Sarımsaklı yoğurt
Tereyağ+sıvı yağ
1/2 kaşık salça
Pul biber, sumak, kuru nane

Yapılışı :
Patlıcanlar ocakta közlenerek kabukları soyulur ve limonlu suda bekletilir. Sonra suları süzülerek küp şeklinde doğranır. Bir tencereye sıvıyağ alınarak doğranmış sarımsaklar eklenir ve kavrulur. Küp doğranmış patlıcanlar tencereye alınarak birlikte bir süre pişirilir, tuzu ayarlanarak ocak kapatılır.
Başka bir tencerede yemeklik doğranmış soğan tereyağında pembeleştirilir. Küp doğranmış ya da rendelenmiş domatesler eklenip kavrulur. Domates salçası, kekik tuz ve su eklenerek bir taşım kaynatılır ve bir kenara alınır.
Hamur malzemeleriyle biraz sertçe bir hamur yoğrulur, bezelere ayrılır. Oklava ile çok ince olmayacak şekilde açılıp, küçük küçük karelere kesilir. İç harcı için verilen malzemeler karıştırılarak, yoğrulur. Kare hamurların içine bir çimdik iç malzemeden yerleştirilir ve bohça şeklinde kapatılır. Tepsiye dizilerek isteğe göre bir süre fırında tutulur. Bir tencerede su kaynatılıp, mantılar ilave edilir. Mantılar pişince süzülür, hazırlanan domates sosu ile karıştırılır.
Servis tabağına önce patlıcanlar alınır. (Gerekirse ısıtılacak.) Ortasına çukur açılıp mantıdan bir kepçe konulur, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bir tavada yağ ve pul biber kızdırılıp salça ve su ilavesiyle sos hazırlanır ve mantının üzerine dökülür. Damak tadına göre nane ve sumak eklenir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder