8 Nisan 2010 Perşembe

Pirinçli Pancar Yemeği

Üniversite yıllarında arkadaşlarım arasında pancar turşusunun yapılışını konuşurken, ailesi Denizli'li olan bir arkadaşım, annesinin pancarın sap ve taze yaprak kısımlarından pirinçli ıspanak yemeği gibi yemek yaptıklarını ve çok lezzetli olduğunu söylemişti. O zamanlar tarif defterim yoktu ama aklımın bir köşesine not etmiştim.

Geçtiğimiz hafta pazardan pancar alınca aklıma bu tarif geldi. İlk başta acaba tadı nasıl olur, kök kısmındaki o kendine has koku yapraklarından yemeğe de geçer mi ? diye tereddüt etmedim değil. Ama nasılsa saplarını atıyorum bari bir deneyeyim dedim. Tahmin ettiğimden de lezzetli oldu. Üstelik üzerine yoğurt ve sarımsak döktüğümde harika bir meze oldu....

Gereken Malzemeler:
  • 1 kg kırmızı pancarın sap ve taze yaprak kısımları
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • zeytinyağı
  • tuz, karabiber
  • üzerine yoğurt ve sarmısak

Yapılışı:

  • Kırmızı pancarların sap ve yaprak kısımlarını köklerinden keserek ayırın.
  • Bu kısımlar topraklı olacağı için önce bol suda iyice yıkayın. İnce, körpe olan sağlam yapraklarını ve saplarını ayırın.
  • Sirkeli ve tuzlu suyun içinde yaklaşık 40-45 dakika bekletin.
  • Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağı ile soteleyin.
  • Sirkeli sudan çıkardığınız pancar saplarını ve yapraklarını küçük küçük doğrayın .
  • Soğanların üzerine ilave ederek saplar hafif yumuşayıncaya kadar karıştırın.
  • Üzerine yıkanmış ayıklanmış pirincide ilave ederek çok az su ilavesi ile pirinçler ve sapları iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Ilınınca üzerine yoğurtlu sarımsak dökerek servis yapın. İsterseniz yoğurt ilave etmeden de yenilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder