5 Nisan 2010 Pazartesi

Pırasalı Çıtır Börek

Orjinal tarifte patlıcanlı olarak yapılmış. Patlıcanlı tarifini görmek için lezzetsefası arkadaşımızı ziyaret edebilirsiniz. Ben evde bekleyen pırasaları değerlendirmek için pırasalı yaptım, çok nefis oldu.

Malzemeler :
1 su bardağı yoğurt
1 su bardagi ılık su
1\2 çay sıvı yağ
1 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı tuz
Arasına;
250 gr. tereyağı
İçine ;
1 kg. pırasa
1 kase beyaz peynir
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
Üzerine;
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
3-4 su bardağı elenmiş un yoğurma kabına alınır. Yoğurt, su, sıvıyağ, sirke, kabartma tozu ve tuz eklenip yoğurmaya başlanır. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un eklenerek yoğrulur. Hamur dört eşit parçaya bölünüp, üzerine nemli bir bez örtülerek bir kenara alınır.
Yıkanmış pırasalar ince ince kıyılır. Tencereye 2 yemek kaşığı sıvıyağ alınıp, pırasalar kendi sularını bırakıp çekinceye kadar kısık ateşte kavrulur. Tuzu ayarlanarak ocaktan alınır. Soğuyunca peynir eklenip karıştırılır.
Dinlenen hamurdan bir parça alınır ve oklava ile tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan yufka (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgene bölünür. Tereyağı 14 eşit parçaya ayrılır. Üçgen parçaların üzerine birer parça tereyağı sürülür, rulo yapılır, kendi etrafında döndürülür. (Gül böreği gibi) Bütün hamur bitinceya kadar aynı işlem tekrar edilir. Hazırlanan rulolar 30 dakika kadar buzdolabında bekletilir. (Buzlukta daha kısa süre de bekletilebilir.) Sonra her bir hamurun üzerine önce elle biraz bastırılır, oklava ya da merdane yardımıyla açılabildiği kadar açılır. (Ben dikdörtgen şeklinde açtım.) Uzun kenarına pırasalı iç malzeme yerleştirilirp, rulo yapılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye yan yana dizilir. Diğer hamurlara da aynı işlem uygulanır. Böreklerin üzerine fırça ile biraz su sürülür. İki yemek kaşığı sıvıyağ tavada kızdırılır, böreğin üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak ya da soğuk servis yapılabilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder