7 Nisan 2010 Çarşamba

SATRANÇ PASTA



Bloğumun doğum günü için yaptığım pasta... Bu pastayı yemek, (tesadüf eseri) annemlere konya'dan gelen misafirlere nasip oldu. Pastayı yaparken illaki kısmetlilerinin çıkacağını biliyordum, ama kime nasıl ikram edeceğimi bilmiyordum :) Herkes kısmetini yer dimi?


Satranç pastayı, küçüklüğümden, annemden biliyorum. Çay saatinde gelen misafirleri için zaman zaman yapardı.
Ben süslemesinde meyve kullandım. Siz istediğiniz şekilde süslemekte serbestsiniz...



MALZEMELER


KEK İÇİN


  • 4 Yumurta
  • 4 Fincan toz şeker
  • 1 fincan süt
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 6 fincan un
  • 1 pk kabatma tozu

(Bu malzemeler sade kek için gerekli olan malzemelerdir. Kakaolu kek için aynı miktar malzemelere kakao ilave edin)


ARA KREMA İÇİN

  • 4 su bard süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • Yarım pk çırpılmış krem şanti
  • 1 pk vanilya


ÜZERİ İÇİN

  • 1,5 pk krem şanti (sütle çırpılmış)
  • Çeşitli meyveler
  • Tart jölesi

YAPILIŞI


Öncelikle kek için yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Ardından sıvı malzemeleri daha sonra kuru malzemeleri ilave edip kek hamuru hazırlıyoruz. Bu şekilde bir sade birde kakaolu olmak üzere iki ad kek yapıyoruz. 25-30 cm çapında yuvarlak bir kalıba döküp 175 C fırında pişiriyoruz. Soğuması için bekletiyoruz.


Öte yanda ara krema için, krem şanti hariç diğer malzemelerle muhallebi pişiriyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.


2 pk krem şantiyi 2 bardak sütle çırpıyoruz. Bir miktarını soğuyan muhallebinin içine koyup mikserle çırpıyoruz. Böylece ara krema ve üstü için krem şantimiz hazır...


Gelelim pastamızın birleştirilmesine...


Soğuyan keklerimizi ortadan ikiye bölüyoruz. Bir pasta tabağı birde kase yardımıyla keklerimizi iç içe 3 daire olacak şekilde kesiyoruz. (aşağıdaki fotoğraftaki gibi) Daire şeklinde kestiğimiz iki kekin içlerini birbiriyle değiştiriyoruz.


Daha sonra servis kabımıza bir kat kek alıp, sütle ıslatıp ara krema kaplayarak bu şekilde tüm keki kat kat üst üste diziyoruz. Üzerine, kalan ara kremadan ince bir tabaka kaplayıp yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Ardından krem şanti ve meyvelerle istediğimiz gibi süslüyoruz. Meyvelerin üzerini tart jölesiyle kaplayıp 2-3 saat kadar dolapta dinlendiriyoruz. Dilimleyip servis ediyoruz. Afiyet olsun...


NOT: Yapım aşamasının anlatımından daha çok fotoğraflardan anlaşılacağını sanıyorum. Yukardaki fotoğraf bu konuda size yardımcı olacaktır.


Fazla uğraşmadan bu pastayı yapmak isterseniz kek yapmak yerine hazır pastaban kullanabilirsiniz. Ara krema yerine pasta kreması kullanabilirsiniz. Bu şekilde bu pastayı yapmak, sanırım yarım saatten daha kısa sürebilir...:) Özellikle çalışan annelerin, bu pastayla çocuklarına güzel bir süprizi olabilir diye düşünüyorum...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder