8 Nisan 2010 Perşembe

ŞEFTALİ KURABİYE

şeftali kurabiye 078
Eski yıllarda Afiyetle isminde bir yemek dergisi yayınlanıyordu. Şimdi yayınlanıyormu bilmiyorum ama kitap ve dergi satan yerlerde hiç rastlamadım. Sanıyorum 1995 veya 1996 yıllarında yayınlanan bir sayısında "Renkli Kurabiye" başlığı ile yayınlanmıştı bu tarif. Yemek dergilerinden beğendiğim tarifleri içeren sayfaları koparıp klasörlediğim için sayıların tarihleri maalesef elimde bulunmuyor.Bu tarifinki de öyle. Neyse..... uzun yıllardır aralıklarla yaparım. Biraz el oyalayıcı bir kurabiye ama görüntüsüne herkes bayılır. Gerçekten de  taze yeşil yapraklarla hazırlanan sunumu oldukça göz doldurucu ve şık oluyor. Orjinal tarife göre, kurabiye hamuruna sadık kalıyorum bu tarifi uygularken. Ama iki kurabiyeyi birbirine yapıştırırken farklı bir usul uyguluyorum Onu burada yazacağım. Birde bu kurabiye ile ilgili şu uyarıyı yapmak istiyorum. Kurabiye hamurunun kıvamı sert ve kıyır kıyır dediğimiz kıvamda olmuyor. Aşağıda da bahsedeceğim renklendirme uygulaması ve ara katman sebebi ilekurabiye ve nemli kek arasında bir kıvamda oluyor.Tarifimiz şöyle;
Malzemeler;
*250 gr tereyağı ( oda sıcaklığında )
*2 adet yumurta sarısı
*1 çay bardağı pudra şekeri
*1 paket vanilya
*1 çay kaşığı kabartma tozu
*4 su bardağı un
*Gıda boyası ( sarı, kırmızı, yeşil renklerde)
*Toz şeker ( son aşamada dekor amacıyla kullanılacak)
Ara katman;
*100 gr kadar bitter çikolata ( benmari de eritilecek)
*100 gr kadar sıvı krema
Hazırlanışı;
1.Gıda boyası ve toz şeker hariç tüm hamur malzemesini yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Bu hamurun üstünü örterek yarım saat dinlendirin.
2.Dinlenen hamurdan yarım ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayarak, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. ( Burada hamuru, kurabiye boyutunu nasıl istiyorsanız o derecede büyütebilirsiniz. Benim hazırladığı kurabiyeler, şeftali büyüklüğünde değil, nektar büyüklüğünde oldu.)
3.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında çok fazla kızartmadan, renkleri hafif pembeye dönüşünceye kadar pişirin. Fırından çıkarın ve iyice soğuyup sertleşene kadar bekleyin.mısra doğumgünü 011
4.Bu arada eriyen çikolata ve kremayı çırparak karıştırın. Hafif sertleşmesi için buzdolabına koyun ancak çok fazla sertleşmesin.
5.Soğuyan kurabiyelerinizin birer birer alt kısımlarını, nektar çekirdeği sığacak  kadar , kurabiyeleri elinizle fazla sıkmadan oyun. Bu işlemi kabak oyacağı ile ve kazıma yöntemi ile yaparsanız daha başarılı olursunuz. Aksi halde kurabiyelerin kırılma riski var.
6.Oyduğunuz kurabiyelerden kalan unn haline gelmiş kırıntıların bir kısmını çikolatalı kremaya karıştırın. Yanlız bu işlemi yaparken kremanın yapışkanlığının gitmemesine fazla sert olmamasına dikkat edin. Zira iki kurabiye parçasını birbirine bu krema yardımı ile tutturacaksınız. Aksi halde yapışmaz ayrılırlar.( Tarifin orjinalinde bu ara krema yerine herhangi bir marmelat kullanılıyordu. Kurabiyelerin ortaları da oyulmuyordu. Marmelat kullanacaksanız şeftali marmelatı kullanmanızı öneririm.)
7.Kremadan çay kaşığı yardımı ile alacağınız parçaları kurabiyelerin ortalarına dikkatlice yerleştirin ve iki kurabiyeyi birbirine tutturun.
8.Tüm kurabiyeler bittikten sonra ayrı ayrı kaplarda gıda boyalarından kürdann yardımıyla alacağınız boyaları yarım çay bardağı su ile açın.Toz şekeri ise yayvan bir tabağa koyun.
9.Her bir kurabiyeyi her üç renk boyaya, her renk kurabiyenin farklı bölgesine denk gelecek şekilde hızla batırıp çıkarın. sakın kurabiyeleri suda tutmayın, dağılırlar.
10.Boyalara batırıp çıkardığınız kurabiyeleri toz şeker içinde bastırmadan yuvarlayın. her tarafına şekerin yapışmasını sağlayın.
11.Bu şekilde hazırladığınız kurabiyeleri en az 4-5 saat bekletin ki üstlerindeki toz şekerler kuruyarak beyaz rengine ulaşsın. Son aşamada taze yeşil yaprakları kurabiyelerin kremalı kısımlarına yerleştirerek sunuma hazır hale getirin. Afiyet olsun.
şeftali kurabiye044şeftali kurabiye 079

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder