7 Nisan 2010 Çarşamba

Soğan Dolması



Komşum Zehra Teyze'nin nefis soğan dolması. Minik minik soğanları doldurmak gerçekten sabır işi. Her soğanla da dolma olmuyormuş, içlerinin haşlandıktan sonra düzgün katlar halinde çıkması gerekiyor. İşin püf noktası dolmalık soğanları seçebilmek. Kıymasının da biraz yağlı olması gerekiyormuş. Zehra Teyze yemeklerini hep göz kararı yaptığı için ben de ölçülü bir tarif veremiyorum.
Soğanların üst kabukları soyulur, baş kısımları kesilir ve kaynar suya atılarak diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlanır. Sap kısımlarından bastırılarak içleri katlar halinde çıkartılır.
Kıyma kavrulur ve yıkanmış pirinç eklenerek bir süre daha kavrulur. Pilava konulan suyun yarısı kadar su eklenir, suyu çekinceye kadar pişirilir. İstenilen baharatlar (nane, karabiber, kırmızı biber, dolmabaharı, vs.) ve tuzla tatlandırılır. Hazırlanan iç malzeme soğanlara doldurularak geniş bir tencereye dizilir. Bir miktar salçalı su hazırlanıp tencereye dökülür. Tuzu ayarlanarak pişirilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder