6 Nisan 2010 Salı

Tavuk Budu Dolması




Malzemeler :
kişi sayısı kadar tavuk but
200 gr. tavuk ciğeri
1 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı su
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ (2 yemek kaşığı sıvıyağ + 1 yemek kaşığı tereyağı)
tuz, karabiber, kekik, kırmızı pulbiber, biberiye
1 tutam maydanoz
1/2 limonun suyu
fırın pişirme torbası
Yapılışı :
Pirinç yıkanıp tuzlu sıcak suda bekletilir. Tencereye sıvıyağ ve tereyağı alınıp eritilir. İnce kıyılmış soğan eklenip pembeleştirilir. Küp şeklinde doğranmış tavuk ciğeri de eklenip kavrulur. Yıkanıp süzülen pirinçler tencereye alınıp bir süre daha kavurmaya devam edilir ve su eklenir. Tuz ve karabiberle tatlandırılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pilav pişince üzerine ince kıyılmış maydanoz eklenip demlenmeye bırakılır.
Tavuk butları ateşe tutularak küçük tüyleri temizlenir, yıkanır. Kemikleri keskin bir bıçak yardımıyla, derisine zarar vermeden düzgünce çıkarılır. Üzeri yağlı kağıtla örtülüp sert bir cisimle vurularak inceltilir. (Pirzola demiriniz varsa daha iyi olur, ben çekiç kullandım :)) ) Hazırlanan pilav tavukların ortasına paylaştırılır. Tavuğun derisi karşılıklı getirilerek pamuk ipliğiyle dikilir. Hazırlanan dolma, iple sarılıp bağlanır. Üzerine limon suyu sürülüp, tuz, kekik, kırmızı pulbiber, biberiye serpilir.
Fırın pişirme torbasına 1 tatlı kaşığı un dökülüp sallanır. Hazırlanan tavuklar pişirme torbasına yerleştirilir, (isteğe bağlı elma şeklinde dilimlenmiş patates de eklenebilir) ağzı sıkıca bağlanır, bir tepsiye yerleştirilir. Kürdan yardımıyla torbanın birkaç yerine delikler yapılır.
200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra ipleri kesilerek çıkartılır ve servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder