8 Nisan 2010 Perşembe

Yoğurtlu Tutmaç Çorbası


Geçtiğimiz yıl Kasım Ayında yaptığımız Konya Gezisi dönüşü Afyon’da İkbal Tesislerinde küçük bir mola vermiştik. Buraya daha önce gidenler belki bilirler. Bu tesiste Afyon’un meşhur lokumlarının, kaymak şekerinin, kaymağının, sucuğunun ve değişik ürünlerin satıldığı bir satış yeri var. Burayı gezip alışveriş yaparken, çok hoş, bez torbaların içinde tutmaç hamurlarını (yaklaşık 3 mm'ye 4 mm boyutlarında küçük kurutulmuş hamur parçaları) gördüm. Daha önce adını çorbalarda duymuştum ama nasıl yapıldığını bilmiyordum. Bir torba denemek için aldım.
Dönüşte yemek dergilerinde, kitaplarda değişik Tutmaç çorbası tarifleri ile karşılaştım. Her yörenin kendine özgü tutmaç çorbası tarifleri olduğunu gördüm. Çoğunluğunda da yeşil mercimek ile yapılan tarifler…Yeşil mercimeği yemek olarak daha çok sevdiğimiz için Sofra Dergisinin eski sayılarında bulduğum Tutmaç Çorbası tarifini her zamanki gibi kendi ağız tadımıza göre biraz değiştirdim. Herkesin çok hoşuna giden , bir o kadar da besleyici bir çorba çıktı ortaya…

Gereken Malzemeler :

  • 1 adet haşlanmış tavuk göğsü (kemiksiz)
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı tutmaç ( veya erişte de kullanılabilir)
  • 4 su bardağı et suyu + 3 su bardağı su
  • Tuz
  • Nane

Yapılışı :

  • Haşlanmış tavuk göğsünü çok küçük parçalara ayırın.
  • Et suyunu ve suyu bir tencereye alın.
  • Unu ve yoğurdu başka bir kapta su ilavesi ile boza kıvamına getirin.
  • Tenceredeki soğuk et suyu ve su karışımının içine yoğurtlu karışımı ilave edip iyice karıştırın.
  • Tencereyi ocağın üzerine alın dibinin tutmaması için devamlı karıştırın.
  • Kaynayan çorbanın içine önce tutmaç hamurlarını ekleyin birbirine yapışmasın diye karıştırın.
  • Daha sonrada küçük parçalara ayrılmış tavuk etini ilave edin.
  • Tutmaç hamurları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • En son tuzunu da ilave ettikten sonra bir taşım kaynatın (1-2 dakika), ocağı kapatın.
  • Servis yaparken kurutulmuş nane ile süsleyebilirsiniz.

  • Haşladığınız tavuğun suyunu et suyu olarak kullanabilirsiniz.
  • Yoğurtlu karışımı sıcak et suyuna karıştırmayın yoğurt kesilir.
  • Yoğurtlu çorbalarda yoğurdun kesilmemesi için tuz en son ilave edilmelidir.
  • Tutmaç hamuru yerine erişte veya şehriyede kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder