8 Nisan 2010 Perşembe

Yuvalama ve İftar Bereketi Etkinliği-3



Bu nefis yemek İftar Bereketi Etkinliği-3 evsahibesi Sevil 'e gidiyor. orjinal tarif lavantin 'den.
Malzemeler :
1 su bardağı pirinç
250 gr. yağsız kıyma
300 gr. parça kırmızı et (Kemikli et de olabilir.)
3 su bardağı yoğurt (yoğurt fazla sulu olmayacak)
1 su bardağı haşlanmış nohut (1/2 su bardağı önceden ıslatılmış nohut da olabilir. Ben Tamek firmasının gönderdiği haşlanmış nohutu kullandım.)
Sıvı yağ ve tereyağı karışımı
Nane, Karabiber
1 yemek kaşığı un
Tuz
Yapılışı:
Pirinç yıkanıp, 30 dk. kadar sıcak suda bekletilir. Tel süzgece dökülerek fazla suyunun süzülmesi sağlanır. Mutfak havlusu yardımıyla iyice kurulanır. Mutfak robotunda mısır unu inceliğinde olacak şekilde çekilir. Robotta çekilen pirinç, kıyma, karabiber ve tuz bir kaba alınarak, iyice özleşinceye kadar yoğrulur. (İyi yoğrulmazsa pişerken köfteler dağılabilir.) Hazırlanan köfte harcı 10 dakika kadar dinlendirilir. Parmaklar yağa batırılıp hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve parmaktan daha ince olacak şekilde şerit yapılır. Bu şeritlerden pişmemiş nohut büyüklüğünde parçalar kopartılıp, köfteler yuvarlanır.
Bu arada etler çok az yağ ile düdüklü tenceye alınır ve bir süre kavrulur. Üzerine su eklenip, önceden ıslatılmış nohutla birlikte pişmeye bırakılır. Haşlanmış nohut kullanılacaksa etler piştikten sonra tencereye ilave edilir.
Başka bir tencerede su kaynatılır ve köfteler birbirine yapışmayacak şekilde tenceye atılır. 15-20 dakika kadar pişirilen köfteler bir süzgece alınır ve etli nohut karışımının üzerine eklenir, tencere kaynamaya bırakılır. Yoğurt çukur bir kaba alınır ve 1 yemek kaşığı un eklenerek iyice çırpılır. Etin suyundan bir kepçe alınarak yoğurda yavaş yavaş dökülür ve ılınması sağlanır. Yoğurtlu karışım kaynayan tencereye yavaş yavaş dökülür ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Un kokusu çıkıncaya kadar 2-3 dakika daha kaynatılır. Ocak kapatılıp tuzu eklenir. Bir tavada sıvıyağ ve tereyağ kızdırılır. Nane eklenip, bir süre karıştırılır ve yemeğin üzerine dökülür.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder