Sevgili eşimin çocukluğunda yiyip de bana yıllarca anlattığı, ama nasıl yapıldığını bilemediği bir yemekti. Hamur, tavuksuyu salçalı ve acı denebilecek derecede çok katılmış sarımsaklı sosuyla öve öve bitiremediği yemeği sonunda bilen birini bulup yapılışını öğrendik. Herkesin sevebileceği bir yemek değil, yadırgayanlar oldu. Ama bana sorarsanız, ilk yediğim anda aşık olduğum bir lezzet. Hamurlar içindeki boşluğa salçalı sosu çekiyor ve çiğnedikçe ağzınızdan hoş sesler geliyor. Hamuru sosa batırarak ve yanında sostan da kaşıklayarak yeniyor.
Kahramanmaraş'ın Çardak Kasabası'nda yaşayan Çerkeslere özgü bir yemek diye biliyorum. Yemeğin ismi konusunda Çardaklılar da bir anlaşmaya varamamış görünüyor. Cıngırdış, cingirdiş, cırgındış gibi değişik isimlerle anılıyor. Ama ben ismine değil lezzetine takılmışım yemeğin.
Bu nefis yemeği yapabilmek için bir yumurta, un, tuz ve suyla yoğuracağnız bir hamura ihtiyacımız var. Mantı hamuru ile aynı yani. Hamur onbeş- yirmi dakika dinlenip kendine geldikten sonra bir bıçakla ince dilimlere ayırıyoruz.
Dilimlenen hamurları, un yardımıyla yuvarlayarak, uzun ince şeritler elde ediyor, şeritleri üçer dörder santimetre arayla kesiyoruz.
Elde ettiğimiz küçük şeritleri bolca unluyor, dört parmağımızla üzerine sıkıca bastırarak sürüklüyoruz. Hamurlar içi boş ve kıvrımlı bir hal alacak.
Hamurların pişmesine yakın sosunu yapmaya başlayabilirsiniz. Tavada ısıttığınız sıvıyağa salçayı koyuyor, biraz kavurduktan sonra hamurları haşladığınız sudan kepçe yardımıyla ekliyorsunuz. Haşlama suyundaki un, sosun kıvam almasını sağlayacak. Dövülmüş koca bir baş sarımsağı da katıp altını kısıyor, sosun kendini bulmasını sağlıyoruz. Sizi rahatsız etmezse sarımsağı acı denecek kadar çok olmalı. Sonrasında pişen hamurları delikli bir kepçe yardımıyla süzerek sudan çıkarıp, servis tabağına alıyor, yanında sosla birlikte servis yapıyorsunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder