8 Nisan 2010 Perşembe

KETEN HELVA....




İşte keten helvamız:))
Arkadaşlar yorumlarınız ve güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Beni ATV Kültür Aşı programın'da izletip ziyaretime gelen birçok arkadaşın yorumu beni çok mutlu etti:))

Geçen sene yayınlamıştım bu keten helvasını, ama şimdi yeniden güncelledim arayan kolay bulsun diyerekten:)

Şimdi sizlere keten helvası bilirmisiniz? diye soruyorum:)

Keten helvası bizim Babadağda eskilerden beri yapılan bir talıdır. Çok eskilerden küresel ısınmanın olmadığı zamanlarda kış aylarında çok kar yağar ve o karlı kış gecelerinde komşular bir araya toplanıp keten helvası yaparlarmış, aslında mış dememem lazım benim çocukluğumda'da yapılırdı:)

Hemen bir kar yağsa aklımıza keten helvası gelir, geçen hafta Kayseriye gittiğimde tabiiki kar yağdı, annemin aklına gelmiş ve hemen keten helvasının çövenini hazırlamış, bu helvayı yapmak için en az üç kişi lazım kardeşimin komşuları misafirliğie gelmişlerdi hemen onları da tepsinin başına oturtup bende foto muhabiri olarak resimledim.

Şimdi keten helva için şeker ve un gerekli..

5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 kg un.

Limon küçükse 1 büyükse yarım limon suyu.

İlk olarak şekeri su ile ocağa koyup kaynatarak çövenini hazırlıyoruz. Çövenin olduğunu anlamak için iyice kaynadıktan sonra bir damla suya damlatıp hemen alıp o parçaya tırnağımızla bir fiske vuruyoruz çıt diye kırılıp fırlayınca çöven olmuş demektir. (ortalama 50- 55 dakika kadar)

Aslında iş bu çövenin kıvamını tutturmaktadır..

Hazırlanan çöven sıvıyağla yağlanmış bir tepsiye dökülüp soğumaya bırakılır.
Şimdi sıra unu kavurmaya geldi.

Un bir tencereye alınıp un kokusu kalmayıncaya kadar kavrulur ve oda soğumaya bırakılır.

Soğuyan çöven tepsiyi çok az ısıtmak kaydıyla tepsiden çıkartılır ele alınır ve uzunca bir rulo yapılır.

Rulonun iki uçları birleştirilerek bir halka elde edilir. Bu halka elde sıkılarak genişletilip 8 gibi yapılarak katlanır ve tekrar büyütülüp tekrar 8 gibi yapılıp katlanır. Soğuyan unun içine koyulan halka artık un ile beraber 3 kişin yardımıyla çevrilmeye başlanır.

Önemli olan herkesin ellerinin aynı anda hareket etmesi ve elde tutulmadan hemen hemen tuttuğunuz bölümü yanınızdaki kişiye vererek seri bir şekeilde çevirmektir.

Halka çevrilerek genişletilir.

Genişleyen halka 8 gibi yapılıp katlanır ve tekrar çevirmeye devam edilir.
Bu çevirme işlemi ortalama 17-18 kere tekrarlanır. Çevirirken unlar çövenin üzerine doğru atılmalıdır.
Çöven çevrildikçe ince ince ip şeklini almaya başlar, aşağıda gördüğünüz gibi.

Çevirmeye devam...
Çevirme işleminin son demleri artık iyice inceldi
En sonunda tepsi genişliğinde açılır..

Ve tepsiye iyice yayarak birbirine yapışması önlenir.
Tamamen dağıtılan helva..
Hilal'in bana ne kadar inceldiğini gösterdiği anda önünden uçan tepsi gibi hemen serin bir ortama örneğin balkona alınır ve biraz sertleşmesi için 10-15 dk kadar balkonda bekletilir.
Eğer yapıp yerseniz sizlere afiyet olsun..

Not: Unu kavururken yağlada kavurlabilinir, o zaman daha çok pişmaniye gibi oluyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder