Beni tanıyanlar bilirler iyi pişmemiş et ürünlerine karşı hassasiyetim vardır. Tabağımdaki etin, balığın ve yumurtanın tam pişmiş olmasını isterim. Biraz kırmızılık görsem veya yumurtanın sulu kaldığını fark etsem yemem. Bu benim huyum, takıntım ne derseniz deyin. Yıllar öncede mozaik pasta ile ilk tanıştığım zaman içinde çiğ yumurta olduğunu duyduğumda çatalı tabağın kenarına bırakmıştım. O günden beri de bu pastanın görünüşünü çok sevmeme rağmen hep kuşku ile bakarım, acaba çiğ yumurta var mı diye..
Akşam prenses eve geldiğinde canının mozaik pasta istediğini söyleyince Sofra Dergisinin eski sayılarında sosunun pişirilerek yapıldığı bir tarifi içine kuru meyve parçaları ve bitter çikolata parçaları katarak denedim....
Gereken Malzemeler:
- 400 gr bebe bisküvisi ( veya petit beure bisküvi)
- 2 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı kakao
- Yarım paket bitter çikolata
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
- 1 çay bardağı antep fıstığı içi
- 5-6 adet kuru kayısı
Yapılışı :
- Bisküvileri iri parçalar halinde genişçe bir kapta kırın. Kayısıları küçük parçalara kesin.
- Bir tencerede süt, şeker, kakao ve sıvı yağı iyice karıştırıp pişirin. Pişen sos muhallebi gibi koyulaşmayacaktır.
- Kakaolu sos pişerken içine bitter çikolatayı kırarak karıştırın.
- Sosu ocaktan alıp çok hafif ılınınca içine büskivileri, kuru meyveleri karıştırın.
- Mozaik pastayı streç filme veya buzdolabı poşetine koyup elinizle önce basitçe şekil verin.
- Derin dondurucuda 10-15 dakika beklettikten sonra çıkarıp piramit, yuvarlak vs. istediğiniz şekli verin, tekrar derin dondurucuya yerleştirin.
- Yaklaşık 2 saat donmasını bekleyin.
- Servis yapmadan 10 dakika önce çıkarıp kesebilirsiniz.
- Dilerseniz çikolata sosu ile veya dövülmüş antep fıstığı ile de süsleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder