7 Nisan 2010 Çarşamba

MERCİMEKLİ BÜKME BÖREK


Akşehir'e geleli henüz bir buçuk yıl kadar oldu. Ama geldim geleli o kadar çok duydum ki bu meşhur bükme böreğini. Dedim farz oldu artık öğrenip denemek:) Tam bu sıra da Nurten Abla yetişti imdada. Kendisi Akşehirli ve çok marifetli. Aynı zamanda da kızımın bakıcı teyzesi. Dedi bir gün bükme börekten yapalım sen de öğrenmiş olursun. Bende zaten dünden hazırımdım meşhur bükme böreğini öğrenmeye:)))
Sağolsun bir gün denedik yaptık harika oldu. Valla un kurabiyesi gibi dağılıyordu ağızda börekler. Meşhur olmakta haklıymış:)) Haa bir de peynirli baklavası varmış Akşehir'in. İnşallah bunu da öğreneceğim ve sizler için deneyeceğim;)


MALZEMELER:

2 Su bardağı süt
1 Su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
1 Türk kahvesi fincanı üzüm sirkesi
1 Paket margarin
1 Kepçe sıvı yağ(ayrıyetten)
1 Kase haşlanmış mercimek
1-2 Yemek kaşığı yoğurt
Aldığınca un, tuz


YAPILIŞI:

Mercimeklerimizi haşlayıp sıvı yağda kavuruyoruz. Diğer taraftan margarini eritiyoruz. Hamuru için mercimek ve yoğurt hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz.
İyice yoğurup ymuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzdan dört beze yapıyoruz. Bunları oklava ya da merdane yardımıyla ince açıyoruz ve erittiğimiz margarinle yağlayıp açtığımız dört hamurumuzu üst üste koyuyoruz. Dört kenarını içe doğru katlıyoruz ve donmasını bekliyoruz. Donduktan sonra hamurumuzu küçük karelere bölüyoruz. Yaklaşık olarak 16 parça çıkıyor. Onlarıda küçük küçük açıp mercimekli karışımımızı içine koyup kapatıyoruz hamurumuzu. Sonra da yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerine yağlı yoğurtlu karışımı fırça yardımıyla sürüp 180 derecede kızarana dek pişiriyoruz. Afiyet olsun.:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder