"Yeni yılın ilk tarifi tatlı mı tatlı bir tarif olsun istedim…Yeni yıl da böyle tatlı ve neşeli geçsin."
Dün sabah bloğumun kumanda paneline gelen Sevgili Aslı'nın sitesinde Pirinç Unu ile Revani tarifindeki bu dileğini okuyunca bu satırlara koymayı düşündüğüm tarifimi başka bir zamana erteleyerek, klasik ama hepimizin çok severek yediği bir tatlıyı, sütlacı koymaya karar verdim.
Malzemeleri çok basit ama kıvamını tuttururken dikkat isteyen bir anne klasiği benim için... Annemin hep göz kararı yaptığı tarifi bu satırlar için ölçülü olarak, ama annemin yaptığı kıvamı tutturarak vermeye çalıştım. Sizler tadını, kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz...
Yeni yıl herkes için bu tatlı tadında olsun, ağzınızın tadını bozacak olaylar ve insanlar olmasın hayatınızda, hayatımızda...
Gereken Malzemeler
- 1 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı su
- 1 lt süt
- 2,5 su bardağı toz şeker
- yarım portakal kabuğu rendesi (arzu edilirse)
- Süslemek için tarçın, antep fıstığı rendesi
Yapılışı:
- Pirinçleri suyu berraklaşıncaya kadar iyice yıkayın.
- Su ile beraber orta ateşte pirinçleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinçler tam yumuşamadan suyunu çekerse azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz.
- Pirinçler yumuşayınca sütü ilave edip yaklaşık 15-20 dakika pirinçleri süt ile kaynatın.
- Rendenin ince tarafı ile rendelenmiş yarım portakalın kabuğunu da bu arada ilave edebilirsiniz.
- Önce 2 su bardağı şekeri ilave edin, damak zevkinize göre şeker ilave edebilirsiniz. 2,5 su bardağı şeker bizim kendi damak zevkimize göre olduğu için şekerli gelebilir.
- Şekerli olarak 5 dakika daha pişirin. Ocaktan aldıktan sonra hemen kaselere boşaltın.
- Ilınınca üzerini tarçın ile süsleyin.
Önce su, sonra süt ile pirinçleri pişirirseniz, nişasta veya pirinç unu kullanmadan pirinç içindeki nişasta ile kıvamı ayarlayabilirsiniz.
Pirinçler pişince şeker ilave edilirse ve çok kaynatılmadan ocaktan alınırsa pirinçlerin kıvamı bozulmuyor.
Sütlaç tarifindeki kıvam, muhallebiden çok az daha sulu bir kıvam...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder