7 Nisan 2010 Çarşamba

Etli Karalahana Sarması


Yaklaşık 20 yıldır yapmadığım ve yemediğim bir lezzet. Çaycuma'da iken evde neredeyse hergün yemeği ya da sarması yapıldığı için bıkmış olmalıyım, yıllardır hiç aklıma gelmedi. Eşim alıp getirince önce kızdım; "kim uğraşacak şimdi" diye ama şimdi sürekli alıyorum. Hem özlemişim hem de kızım çok severek yiyor. Lahana olduğunu söylesem yemez ama "yaprak sarması" dediğim için beğendi.
Malzemeler :
2 demet lahana
300 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
kuru nane, karabiber, kırmızı pulbiber, tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kağışı sıvıyağ
Yapılışı :
Lahanalar yıkanıp kaynar suya atılarak haşlanır sonra soğuk suya tutulur.
İnce kıyılmış soğan-maydanoz, pirinç, bulgur, kıyma, sıvıyağ, salça, tuz ve baharatlar bir kapta iyice karıştırılıp yoğrulur. Lahana yaprağı düz bir tabağa serilir. Ucuna iç malzemeden bir miktar yerleştirilir. Lahanın kenarları iç malzemenin üzerine doğru hafifçe katlanır ve rulo şeklinde sarılır. Lahananın sap kısımları tencerenin dibine yayılır. Üzerine sarmalar dizilir. Sarmaların üzeri lahana yaprakları ya da sap kısımları ile kapatılır. Tuz serpilip, sıvıyağ gezdirilir. Sarmalarla aynı seviyede olacak şekilde su eklenir ve pişirilir. Pişip pişmediği kontrol edilip arasıra kaynar su eklenebilir. Üzerine yoğurt dökülerek sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder