Geçen gün "Özel eğitim öğretmeniyim ağırlıklı olarak otistik çocuklarla çalışıyoruz ve bize lazım olan şey glutensiz tarifler" yazan bir mesaj aldım. Hiç glutensiz tarifler vermek aklıma gelmemişti, belkide sebep yakınlarımda bu hastalıkla yaşayan birilerinin olmamasıydı. Bende bu konuda biraz araştırma yaptım, çölyak hastalığı hakkında bilgim vardı ama çok fazla değildi tabiiki.
Gluten enteropatisi (çölyak), çocukluk döneminde en çok rastlanan malobsorbsiyon (kötü emilim) sendromlarından biridir. Hastalıkta çavdar buğday arpa ve yulaf proteinine karşı aşırı duyarlılık oluşmaktadır. Çocukta ishal, kusma, karınağrısı, gelişme geriliği, iştahsızlık, zayıflama ve adale erimesi bağırsakta gaz birikimi sonucu karın şişliği, kansızlık ve vitamin eksikliği görülmektedir. Bu nedenle diyete tam olatak uymak erken düzelmeyi sağlamak açısından çok önemlidir.
Bilgileri buradan edindim ama bildiğim kadarıyla bu hastalık sadece çocukluk dönemince ortaya çıkmıyor daha ileri yaşlarda da bu hastalıkla tanışma şanssızlığımız olabiliyor. Bir arkadaşım vardı 30'lu yaşlarında bu hastalıkla tanışmış ve artık hayatını bir çölyalı olarak sürdürmek zorundaydı:( Allah kimsenin başına vermesin..
Glutensiz unla yapılan hamurlar:
Hamur yapışkan olmaz
Hamurun elastikiyeti daha az olur
Hazırlanan yemekler normalden daha hızlı bayatlar
Bu sebepten dolayı hazırlanan ekmek, börek, kurabiye vs. sadece tüketilecek kadarı elinizin altında olup daha fazlası strece sarılak buzlukta muhafaza edilmeli.
Serbest olan gıdalar: pirinç pirinçunu ve nişastası. patates mısır ve soya fasülyesi unu ile yapılmış yiyecekler
Yasaklı gıdalar: Buğday, yulaf ve çavdar ile yapılan tüm yiyecekler: Bulgur, makarna, şehriye,erişte, kukus, bisküvi, simit, dondurma külahı, ekmek, tarhana irmik, yarma, kıraker, börek, çörek, pasta ve galeta unu.
4 çorba kaşığı şeker.
2 su bardağı süt.
2 çorba kaşığı mısır nişastası.
1 paket vanilya.
çeyrek çay kaşığı karbonat.
2. fiske tuz.
50 gr yumuşak margarin.
Yumurta süt çeker beraber çırpılır içine kuru malzemeler ilave edilir ve tekrar çırpılır.
en son yumuşak margarin de ilave edilip çırpıldıktan sonra hamur artık hazırdır.
Artık hamuru kaşıkla alarak yağlanmış waffle kalıpların yada tost makinasına dökerek pişirebilirsiniz..
Afiyet olsun..
Not: Glutensiz unlarla hazırlanan hamurları bekletmenin bir faydası yoktur, çünkü diğer hamurlarda beklettiğimiz zaman hamurdaki gluten ortaya çıkar ve hamura daha elastikiyet verir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder