Eskiden evimize çok yakın bir mahalle fırını vardı. Öğleye kadar çıtır İzmir gevreği ve kumrusu çıkarılır, öğleden sonra ise hamarat komşu teyzelerimizin getirdiği börekler, mis kokulu kurabiyeler pişirilirdi. Bazen acemi bir fırıncı çırağı veya almaya gelen küçük bir çocuğun yanlışlığı yüzünden tepsiler karışırdı. Ama hemen bulunur geri getirilirdi. Çünkü herkes birbirine tanırdı, herkes bizdendi, herkes birbirinin komşu teyzesiydi. Annemin bu fırında pişirdiği güveçte türlünün tadını hala unutamam. Bugün bu fırın var mı? Hala çalışıyor mu ?.. Bilemiyorum. Ama ben aynı tarifi eski lezzetini bulamasamda evdeki fırında denedim......
Gereken Malzemeler (7-8 kişilik)
* Yarım kg. yağsız kuşbaşı dana eti
* 3 adet patlıcan
* 2 adet kabak
* 2 orta boy patates
* 3 büyük domates
* 1 büyük soğan
* 7-8 sivri biber
* 1 su bardağı taze fasulye(haşlanmış)
* 1 su bardağı bamya
* 3 kaşık z.yağı
* tuz, baharat
Dana etini önce suyunu çekinceye kadar kavurdum. Sonra çok az (yaklaşık üzerini örtecek kadar) su ile iyice pişirdim. Diğer tarafta alaca doğradığım patlıcanları tuzlu su içinde diğer malzemeleri hazırlayıncaya kadar beklettim. Kabakların , patateslerin kabuklarını soyup orta büyüklükte parçalar halinde doğradım. Bamyaları ayıkladım. Etler pişince fırına dayanıklı bir cam tencerenin en altına etleri sıraladım.Bunun üzerine taze fasulye ve bamyaları daha sonrada bir kat sebze, bir kat rendelenmiş domates gelecek şekilde sebzeleri yerleştirdim. En üstüne çekirdekleri çıkarılmış biberleri ve bir domatesi ince ince dilimleyerek yerleştirdim. Tuzunu, baharatını ve yağını ilave ettikten sonra bir çay bardağı ılık su ilavesi ile 200 dereceye getirilmiş fırında kapağını kapatarak pişirdim. Sebzelerin pişmesine yakın tencerenin kapağını açıp 5 dakika da sebzelerin üzeri kızarıncaya kadar pişirdim. Yanında Üsküp usulü domatesli, naneli pilavla servis yaptım.....
Gereken Malzemeler (7-8 kişilik)
* Yarım kg. yağsız kuşbaşı dana eti
* 3 adet patlıcan
* 2 adet kabak
* 2 orta boy patates
* 3 büyük domates
* 1 büyük soğan
* 7-8 sivri biber
* 1 su bardağı taze fasulye(haşlanmış)
* 1 su bardağı bamya
* 3 kaşık z.yağı
* tuz, baharat
Dana etini önce suyunu çekinceye kadar kavurdum. Sonra çok az (yaklaşık üzerini örtecek kadar) su ile iyice pişirdim. Diğer tarafta alaca doğradığım patlıcanları tuzlu su içinde diğer malzemeleri hazırlayıncaya kadar beklettim. Kabakların , patateslerin kabuklarını soyup orta büyüklükte parçalar halinde doğradım. Bamyaları ayıkladım. Etler pişince fırına dayanıklı bir cam tencerenin en altına etleri sıraladım.Bunun üzerine taze fasulye ve bamyaları daha sonrada bir kat sebze, bir kat rendelenmiş domates gelecek şekilde sebzeleri yerleştirdim. En üstüne çekirdekleri çıkarılmış biberleri ve bir domatesi ince ince dilimleyerek yerleştirdim. Tuzunu, baharatını ve yağını ilave ettikten sonra bir çay bardağı ılık su ilavesi ile 200 dereceye getirilmiş fırında kapağını kapatarak pişirdim. Sebzelerin pişmesine yakın tencerenin kapağını açıp 5 dakika da sebzelerin üzeri kızarıncaya kadar pişirdim. Yanında Üsküp usulü domatesli, naneli pilavla servis yaptım.....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder