7 Nisan 2010 Çarşamba

Ispanaklı ve Patatesli Tepsi Böreği

Herkesin bildiği bir tarif ama yine de paylaşmak istedim.

Malzemeler :
5 adet böreklik yufka
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı su
Üzerine;
yumurta sarısı, çörek otu
İçine;
500 gr. ayıklanıp yıkanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
150 gr. kadar beyaz peynir
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
ya da;
3-4 adet haşlanmış patates
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Doğranmış ıspanaklar eklenip, ıspanak sönünceye kadar kavrulur, tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Soğuyunca ufalanmış beyaz peynir eklenip, karıştırılır.
Haşlanmış patatesler kabukları soyularak rendelenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılır.
Süt, sıvıyağ ve su karıştırılarak sos hazırlanır.
Yufkalardan ilki kenarları dışarıya sarkacak şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Üzerine sosdan gezdirilir. İki yufka parçalara bölünürek ve herbir katına sos sürülerek tepsiye yerleştirilir. Hazırlanan iç malzeme yufkaların üzerine yayılır. (Ben İrem ıspanaklı sevmediği için tepsinin yarısına ıspanaklı, yarısına patatesli iç koydum. İstediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz ya da benim gibi iki farklı iç malzemeyi aynı anda kullanabilirsiniz.) Kalan yufkalardan bir tanesi tepsinin üzerini örtecek şekilde kesilir ve bir kenara ayrılır. Geriye kalan bir yufka ve kesilen parçalar her bir katına sos sürülerek tepsiye döşenir. Kenardan sarkan fazlalıklar böreğin üzerine kapatılır, sos sürülür. Kenara ayrılan yufka ile böreğin üzeri kapatılır, kalan sos üzerine gezdirilir. Börek dilimlenerek sosu çekmesi sağlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
(Böreği yapması, anlatmaktan daha kolay.)
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder