8 Nisan 2010 Perşembe

Kıymalı Bükme Böreği


Malzemeler :
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
125 gr. tereyağı
Üzerine;
yumurta sarısı
İç malzeme;
1 adet kuru soğn
150 gr. kıyma
1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ
tuz, karabiber
Yapılışı :
Sıvıyağ, su, kabartma tozu yoğurma kabına alınır. Aldığı kadar un ve tuz eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlanır ve üzeri örtülerek 15-20 dakika dinlendirilir. Bu rada iç malzeme hazırlanır. Yemeklik doğranmış soğanlar sıvıyağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Karabiber ve tuzla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İsteğe göre pulbiber ve salça da ekleneilir. Dinlendirilen bezeler yufka inceliğinde tek tek açılır. Üzerlerine eritilip soğutulmuş tereyağı fırça yardımıyla sürülür. Yufka sarılarak rulo haline getirilir ve 4-5 cm eninde kesilir. Bir tepsiye aralıklı olarak dizilip buzlukta 10 dakika kadar bekletilir. Buzluktan alınan rulolar merdane veya oklava ile kare şeklinde açılır. Ortalarına hazırlanan iç malzeme yerleştirilir. Karşılıklı kenarları kapatılarak ters çevrilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Paket şeklinde katlanan böreklerin ortasına bir bıçak yardımıyla çizik atılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir ve ılık olarak servis yapılır.
Not : istenilen iç malzeme kullanılabilir. Hamuru rulo halindeyken dondurup istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder