7 Nisan 2010 Çarşamba

SİNEM'DE KAHVALTI

DSC07154
Kahvaltıyı çok seven biri olarak en çok da kahvaltı sofraları ve tarifleri yayınlamayı istiyorum. En son yayınladığım kahvaltı sofrasından sonra konuk olduğum iki ayrı kahvaltı sofrasını da yayınlamayı çok istedim. Ancak her ikisinde de fotoğraflar karanlık ve bulanık çıkınca bu isteğimi gerçekleştirmedim. Bu sefer Sinem'in kahvaltı sofrasını sizlerle paylaşacağım. Bu sofrada benim favorim katmer poğaça, peynirli ekmek dilimleri ve kahvaltı sonrası ikram edilen tatlılardı. Hepsinin tarifini fırsat buldukça yayınlayacağım.
DSC07132DSC07140
Katmer Poğaça ve peynirli, zeytinli kahvaltı salatası.DSC07148 DSC07142
Peynirli ve maydanozlu ekmek dilimleri ve patatesli rulo börek.
DSC07169DSC07172
Damalı pasta ve muhallebili kadayıf.

KATMER POĞAÇA
DSC07132
Sinem'in kahvaltı sofrasından vereceğim ilk tarif favorilerim arasında yer alan katmer poğaça. Sinem bu tarifi Mutfak Güncesi-Şaziye'nin sayfasından almış. Bu güne kadar pek çok arkadaşımızın denediğini, çok beğenildiğini ve neredeyse bloglar arasında klasikleşen bir demirbaş tarif olduğunu biliyordum. Ama  denemediğim için gerçekten bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum. Sinem'ciğim ikizlerin peşinde koştururken fırında unuttuğu için renkleri biraz fazla kızarmış. Ayrıca Şaziye'den farklı olarak üstlerine susam serpmiş. Sonuç olarak kesinlikle denenmesi gereken muhteşem bir tarif. tarifin orjinaline BURADAN ulaşabilirsiniz. Ben aşağıda tekrar yer vereceğim.
Malzemeler;
*1 su bardağı süt
*1 çay bardağı sıvıyağ
*1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
*20 gr yaşmaya
*2 çay kaşığı tuz
*2 çay kaşığı tozşeker
*Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı )
*Hamur katlarının arasına sürmek için; 200 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
İçine;
* Yeteri kadar beyaz peynir
Yapılışı
1.Mayayı çok az ılık suyla eritin. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve unu karıştırıp, yoğurarak  ele yapışmayacak bir hamur hazırlayın.
2.Hamuru 8-10 eşit parçaya ayırın. Her bir hamur parçasını tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürün. Hamurları üstüste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarlayın. 
3. Üstüste dizilmiş hamurları fazla bastırmadan yavaşça 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyütün.
4.Büyüttüğünüz halkayı üçgenler halinde 16 eşit parçaya bölün.
5.Her bir parçanın   arasına peynir koyarak  sigara böreği sarar gibi ama biraz daha genişçe sarın.
6. Bu halleriyle yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Tepsinin içinde 30-40 dakika mayalanmasını bekeyip, üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam serpiştirin.
7. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder