Göçebe bir toplum olan Tatarlar, göç yerlerine bağlı olarak tarım, hayvancılık ve ticaretle uğraşmışlardır. Bu uğraşların yansımasını mutfaklarında da görmek mümkündür. Hamur işi ve et Tatar Mutfağı'nın vazgeçilmezleridir. Öyle ki sabah kahvaltısında bile et ve et ürünleri yerler. Özel hazırlanmış kuyruk yağını ekmeğe sürdükten sonra üzerine nane serperek yaptıkları sıcak ekmekle kahvaltıda enerji toplarlar. Bir Tatar evine konuk olduğunuzda size hemen çiğbörek (çibörek) ikram edilecektir, çünkü bu börek Tatarların ikram böreğidir. Et ve hamuru birarada kullanırlar. Bunun da en güzel örneği köbetedir. Et veya kıymayla hazırlanan bu börek bol soğan ve patatesle zenginleştirilir. Kurutulmuş sebzeyi çok tüketen Tatarların taze sebzeyle araları pek iyi değildir. Çok misafirperver olan Tatarların kadınları da çok hamarattır. Çayı çok seven Tatarlar gün boyu çay içerler.
Hamuru İçin:
-3 su bardağı un
-1 yumurta
-Tuz
Un, yumurta, 1 çay bardağı su ve tuzu karıştırın. Yoğurarak sert bir hamur elde edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatıp on beş dakika dinlendirin.
İç Malzemesi:
-250 gr kıyma
-1 adet kurusoğan
-4-5 dal maydonoz
- Tuz, karabiber
Kıymayı, küçük doğranmış kurusoğanı, kıyılmış maydonozu, karabiberi ve tuzu karıştırın.Hamuru iki eşit parçaya ayırın. Unlayıp bıçak sırtı kalınlığında açın. Hamuru 3-4 santimetrelik karelere kesin, içine kıymalı içten koyup, üçgen şeklinde kapatın.Tencerede suyu kaynatıp, tuz atın. Hamurları suya atıp, yumuşayana kadar haşlayın. Yağı eritip salça ve naneyi yakın. Sarmısaklı yoğurt döktüğünüz hamurların üzerine yağı döküp, isterseniz sumak da serperek servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder