Bayramlarda, aile yemeklerinde, kuzenlerimizle bir araya geldiğimizde biber dolmasının sadece pirinçlerinin yenip biberin kenarda beklediği, mis gibi kokan karnıyarığın sadece kıymalı içine dokunulup patlıcanlarının ayrıldığı, salatada limon yerine sirke konulduğu zaman çatal bile dokundurulmadığı tabakları gördükçe hayrete düştük, bize tuhaf geldi…
Bugün o yıllar çok geride kalsa da yemek alışkanlığım hiç değişmedi. Bu alışkanlığı kızıma da geçirmişim ki her yemeği çok severek yiyen, 9 yaşında olmasına rağmen dengeli beslenmenin sağlıklı büyümek için gerekli olduğunu çok iyi bilen bir çocuk.
Bazen arkadaş toplantılarında bir araya geldiğimiz zaman onun arkadaşlarının yemek seçtiğini, annelerinin yemek beğendirmekte çok zorlandıklarını duydukça işlerinin ne kadar zor olduğunu görüyorum, benim ise ne kadar kolay…
Yaz, kış istediğim her sebzeyi, hatta çok kişinin bugün yeni yeni keşfetmeye başladığı, bazılarının ise hala dudak büktüğü Girit mutfağının leziz otlarını değişik şekillerde pişirip soframıza getirebiliyorum ve minik gurmem Mügem’de çok severek yiyor..
Dün akşam pişirdiğim ama bir çok çocuğun, hatta büyüklerin bile kokusunu sevmedikleri için yemedikleri kerevizi, zeytinyağlısını, yoğurtlu salatasını yaparak değişik şekillerde sunabiliyorum….
Gereken Malzemeler
*1 kg kereviz
*1 adet domates ( veya 1 kaşık salça)
*2 adet havuç
*1 adet patates
*1 büyük soğan
*1 adet portakalın suyu
*Yarım çay bardağı zeytinyağı
*2 adet kesme şeker
Yapılışı:
Kerevizin kök olan kısımlarının kabuklarını soyup, çok körpe olan yeşil kısımlarını da ayırıp kararmaması için limonlu suya koyuyorum.
Diğer tarafta soğanları yemeklik doğrayıp zeytin yağında hafifçe solduruyorum.Üzerine doğranmış havuçları da ilave edip havuçlar biraz yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam ediyorum.
Küp doğranmış domatesleri de biri iki kez çevirdikten sonra kerevizleri, körpe yeşil kısımlarını ve doğranmış patatesleri de ilave edip bir çay bardağı su ve yarım portakalın suyunu ve iki kesme şekeri de ilave edip kerevizler yumuşayıncaya kadar pişiriyorum.
Kerevizler pişince kalan yarım portakalın suyunu ve benim zeytinyağlı tüm yemeklerde yaptığım piştikten sonra iki kaşık zeytinyağını ilave edip soğuduktan sonra servis yapıyorum…
- Zeytinyağlı tüm yemeklere yemeğin lezzetini arttırmak için şeker koyuyorum.
- Ben annemden gördüğüm şekilde zeytinyağlı yemeklerde az da olsa domates veya salça kullanıp hafif renklendirmeyi seviyorum. Siz kendi arzunuza göre salça veya domates ilave etmeyebilirsiniz.
- Yine tüm zeytinyağlı yemeklerde yemeğin daha parlak görünmesi ve zeytinyağını daha yoğun hissedebilmek için yemek piştikten sonra 1- 2 kaşık zeytinyağını üzerine gezdiriyorum.
- Kereviz yemeğindeki portakal suyu yemeğe farklı ve hoş bir aroma katıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder