8 Nisan 2010 Perşembe

Mantarlı Börek (P.D.Ç.S.E. 34)


Bu tarifi "Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 34" ev sahibesi http://fzehra.blogcu.com/ arkadaşımıza gönderiyor ve daveti için çok teşekkür ediyorum. Tarifi yanlış hatırlamıyorsan Pelin' den almıştım.

Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
100gr. tereyağı
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
İçine;
500gr. mantar
1 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tutam maydanoz
Üzerine; 1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Sıvı yağ tencereye alınır ve yemeklik doğranmış soğanlar sıvıyağda pembeleştirilir. Dilimlenmiş mantarlar da tencereye eklenip, mantarlar suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuzu ve karabiberi ayarlanıp, ocak kapatılır. Soğuyunca ince kıyılmış maydanoz eklenip, harmanlanır.
Tereyağı bir kapta eritilir. Birinci yufka temiz bir zemine serilir, her tarafına fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı sürülür. ikinci ve üçüncü yufka da aralarına tereyağı sürülerek birinci yufkanın üzerine yerleştirilir. En üstteki yufkanın üzerine de tereyağı sürülür. Yufkalar önce (+) şeklinde kesilirek 4 eşit üçgen elde edilir. Her bir üçgen parça 3 eşit üçgene bölünerek, toplam 12 üçgen parça oluşturulur. Üçgen yufkaların geniş kenarına mantarlı iç malzemeden yerleştirilir, kenarları içe doğru kapatılıp, sigara böreği sarar gibi rulo yapılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra geniş bir kaba yerleştirilip, üzerine 1,5 su bardağı soğuk süt gezdirilir. Sütü çekinceye kadar buzdolabında bekletilir. Sütü iyice çekince üzerlerine 2 yemek kaşığı un serpilir ve börekler buzlukta en az 6 saat bekletilir. Pişirileceği zaman buzluktan alınıp, üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder