8 Nisan 2010 Perşembe

KUŞADASI KURABİYESİ


Bu kurabiyeyi aşağı yukarı 15 yıl kadar önce bir Kuşadası tatilinde öğrendim. Bir bayrama denk gelen tatilimizde, orada bulunan bazı dostlarımızı ve onların büyüklerini bayram ziyaretine gittiğimizde limonata ile ikram etmişlerdi. Limonta ile zenginleşen tadına bayılmıştım. Sorduğumda, Kuşadası'nın yerli halkının çok eskiden beri bayramlarda bu kurabiyeyi yaptığı ve limonata ile beraber ikram edildiğini söylemişlerdi. Tarifini verirken de hamuru yoğurduktan sonra üstünü örterek beklettikleri ve ara ara un ekleyip, yoğurarak, hamurun mümkün olduğunca fazla un almasını sağladıklarını, böylece kurabiyenin daha sert olduğunu ve çok uzun süre dayanabildiğini söylemişlerdi. Bu şekilde öğrendiğim ve sonrasında benimde çok sık yapar olduğum Kuşadası kurabiyesinin bu güne kadar sayfamda olmadığını geçenlerde fark edince ilk yaptığımda yayınlama kararı aldım ve işte tarifi.
Malzemeler;
*250 gr tereyağı ( oda sıcaklığında )
*1 adet yumurta beyazı,
*1 çay bardağı toz şeker,
*Yarım limonun suyu,
*1 paket kabartma tozu,
*1 su bardağı kadar sarı kuru üzüm,
*Alabildiği kadar un,
*1 adet yumurta sarısı ( üstüne sürmek için )
Hazırlanışı;
1. Öncelikle yağ ile şekeri, şeker iyice eriyinceye kadar karıştırın.
2.Sırası ile yumurta beyazı ve limon suyunu katıp karıştırın.
3.Kabartma tozu ve unu ekleyerek, kulak memesindenden biraz daha sert fakat dağılmayacak ayarda bir hamur hazırlayın.
4. Hamura üzümü katarak tekrar yoğurun.
5. Yoğurduğunuz hamuru üç parçaya ayırın ve her bir parçayı 4 cm çapında rulolar haline getirin.
6. Ruloları baklava dilimi şeklinde verev olarak kesin. Üstlerine yumurta sarısı sürün ve çatalla çizik atarak şekil verin.
7. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder