7 Nisan 2010 Çarşamba

Ege Mutfağından Bir Tarif : Turp Otu Salatası

Bir İzmirli, üstelik kökenlerinde Girit kültürü olan biri için bugüne kadar Ege otlarından, Girit Mutfağından tarifler yazmamamın sebebi bu lezzetlerin bir çoğunun Ege Bölgesi ve İstanbul çevresi dışında bulunmadığını, olsa bile bilinmediğini düşünmemdi. Ancak geçtiğimiz aylarda yaptığımız Konya Gezisi sırasında arkadaşlarım ısrarla Girit yemeklerinden, Ege otlarından yazmamı isteyince biraz gecikmeli de olsa bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim.

Soframızdan neredeyse hiç eksik olmayan Ege otlarınından yapılan tariflerin hazırlanışı zahmet gerektirmese de biraz dikkat, birazda özen istiyor. Bugün İzmir 'de bir çok restoranda karşımıza çıkan değişik otların hepsi görsel olarak birbirine benziyor:))) Ot püresi:))) Ne yazık ki biz böyle diyoruz. Uygun olmayan pişirme süreleri ve yöntemleri ile hepsi birbirine benziyor, aslında tatları aromaları birbirinden çok farklı olsa da....Kaynar suda haşlanmayan, kararan, yeşil görünmesi için haşlama suyuna karbonat katılanlar, çiçek yağı ile servis edilenler gibi......

Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir yazısında, İzmirli mutfak dostu Gökçen Adar :

" Ot haşlamak bir kültürdür "diyordu....Bir çok yerde bilinmese de....

Gereken Malzemeler:

  • 1 kg turp otu
  • 1 limonun suyu
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • tuz

Süslemek için:

  • Kabukları soyulmuş, dilimlenmiş yarım portakal,
  • 5-6 adet kurutulmuş domates
  • Siyah ve yeşil zeytin

Yapılışı:

  • Turp otlarının kök ve eğer var ise kalın sap kısımlarını kesip bol suda iyice yıkayın.
  • Bir tencerede suyu kaynatın. Kaynama suyuna bir yemek kaşığı tuz atın.
  • Ayıklanmış ve temizlenmiş turp otlarını kaynamış suyun içine azar azar, suyun kaynamasını gidermeyecek şekilde atın.
  • Yumuşayınca yeşil rengini kaybetmeden sudan alıp servis tabağına yerleştirin.
  • Soğuyunca servis yapmadan önce sırasıyla tuzunu, bir limonun suyunu ve sızma zeytinyağını haşlanmış otların üzerine gezdirin.
  • Soyulmuş portakal dilimleri, kurutulmuş domates ve zeytin taneleri ile süsleyin.


Küçük Notlar:

  • Deniz börülcesi dışında tüm otlar, tuzlu kaynamış suda haşlanmalı, deniz börülcesi tuzlu olduğu için kaynama suyuna tuz konmamalıdır.
  • Otlar, suyun kaynamasını gidermeyecek şekilde azar azar suyun içine atılmalı ve tencerenin kapağı kapatılmamalıdır. Çünkü otlar kapalı tencerede haşlanırsa kararır.
  • Her otun haşlanma süresi farklıdır. Yumuşayınca haşlama suyu süzülerek servis tabağına alınmalıdır.
  • Otun renginin yeşil olması için asla karbonat kullanılmamalıdır.
  • Limon suyu ve zeytinyağı servis edılmeden hemen önce otların üzerine gezdirilmelidir.
  • Otlar ile en uygun sıvı yağ zeytinyağı özellikle de sızma zeytinyağıdır..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder