8 Nisan 2010 Perşembe

Kalburabastı

ANNE ELİ DEĞMİŞ LEZZETLER 3:

Annemin bayram tatlısı her zaman tel kadayıftır. İzmir dışından annemi ziyarete gelen kuzenler ve eşleri tatlı hakkını tel kadayıfından yana kullanınca annem her bayram fincanda sardığı bol cevizli kadayıfını başka bir keyifle hazırlar. Diğer şuruplu tatlılarda bayram dışında gelen misafirlere hazırlanır. Burada tarifini vereceğim kalburabastı gibi...

Çay ile beraber diğer ikramlarda bitince kışın bir şuruplu tatlı, yazın ise sütlü tatlı veya dondurma ikram edilir, tatlı yenilip misafirler tatlılıkla ayrılsın diye bizim evde....

İçinde iri dövülmüş bol ceviz olmalıdır. "Çok ince çekilmiş ceviz hamurun içine karışır ağıza gelmez" der annem. Ve hamurlaşmamış ağızda eriyip dağılan kütür kütür bir kalburabastı...
Ellerine, yüreğine sağlık Canım Annem......

Gereken Malzemeler
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1, 5 su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağından 1 parmak az irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • içi için iri dövülmüş ceviz
  • alabildiğine un
  • Şurubu için 5 su bardağı şeker , 4 su bardağı su

Yapılışı:

Yoğurt, yağ, irmik, kabartma tozu, vanilya ve un ilavesi ile yumuşak bir hamur tutulur. İstenilen büyüklükte parçalar koparılarak içine ceviz konulup şekil verilir. Üst kısmı rendenin iri tarafında yuvarlanarak şekil çıkarılır. 175 derece fırında pişirilir. Soğuyunca diğer tarafta hazırlanmış hafif ılınmış şurup, tatlıların üzerine dökülüp şurubu haşlanır..









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder