8 Nisan 2010 Perşembe

Minik Köfteli Çorba

Bizim soframızın olmazsa olmazlarındandır sıcacık bir kase çorba.... Mideye dost bir başlangıç, küçük çocuklar kadar biz büyüklere de değişik bir lezzet...

Annem köfteleri biraz daha büyütüp salça ile renklendirerek sulu köfte olarak yapıyor. Ben bu defa köfteleri nohut büyüklüğünde hazırladım. İçine havuç ve taze soğan ilavesiyle daha besleyici hale getirdim. Hem çok doyurucu, hem de görüntü ve lezzet olarak nefis bir başlangıç lezzeti olarak geldi soframıza...

Gereken Malzemeler:

Minik köfteler için:

  • 250 gr.yağsız dana kıyması
  • maydanoz
  • 1 (orta boy)kuru soğan
  • kimyon, karabiber ve tuz

Çorba için:

  • 3 yemek kaşığı un ( tepeleme)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 adet havuç
  • 4-5 adet taze soğan
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 8 su bardağı su veya et suyu
  • köftelerin birbirine yapışmaması için biraz un
  • sıvı yağ

Yapılışı:

  • Kıyma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz ve kimyon, karabiber ve tuz ilavesi ile köfte hamuru hazırlayın.
  • Köfte hamurundan nohut büyüklüğünde minik köfteler yapın. Düz bir tabağa biraz un serpin.Köfteleri bu unun içinde hafifçe yuvarlayıp una bulayın.
  • Diğer tarafta bir tencere de iki üç kaşık kadar sıvı yağ ile rendelenmiş havuç ve yeşil kısımları ile ince ince doğranmış soğanları sebzeler pişinceye kadar soteleyin.
  • Ilınınca sebzelerin üzerine su veya et suyu ilave edin.
  • 3 yemek kaşığı un ve 3 yemek kaşığı yoğurdu iyice karıştırın. Gerekirse su ilavesi ile boza kıvamına getirin.
  • Tencerenin içindeki suya yoğurtlu karışımı yavaş yavaş, iyice karıştırarak ilave edin. Pütürsüz olması için el blendırı ile de karıştırabilirsiniz.
  • Çorbayı kaynamaya bırakın.Kaynamaya başlayınca önce una bulanmış köfteleri, bir iki taşım kaynadıktan sonra tel şehriyeyi ilave ederek köfteler pişinceye kadar orta ateşte kaynatın.

Küçük Notlar:

  • Köftelere isterseniz pirinçte ilave edebilirsiniz. Köfte hamurunu sizin damak tadınıza göre değişik baharatlarla da hazırlayabilirsiniz.
  • Yoğurt ilave ederken çorba suyunun sıcak olmamasına dikkat edin.Yoğurt hemen kesilebilir.
  • Siz yine kendi alışkanlığınıza göre çorbayı daha sulu hazırlayabilirsiniz. Bunun için su miktarını artırabilirsiniz.
  • Köfteleri daha büyülterek ana yemek olarak sunabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder