5 Nisan 2010 Pazartesi

Annemin Cevizli Baklavası


Genç fidanlar toprağa düşerken ülkemde, çok değil daha birkaç gün önce küçük yürekler anne acısını tatmış, öfke, nefret, intikam duygularını beslerlerken neyimize anneler günü kutlamak. Kaç gündür yazıp yazıp karalıyorum annem. Uzun değil anlatacaklarım.Sana elektrikli küçük ev aletlerinden almadım. Halini hatırını soracağım sadece. Öpeceğim yumuşak yanaklarını, ellerini.

Dizinde yatıp:


- saçlarımla oynasan

diyeceğim. Her geçen yıl sana daha fazla benzediğimi düşüneceğim. Benden daha hızlı oluşuna, acıyan tırnaklarına rağmen elinden bezi düşürmediğine şaşacağım yine. Tembelim dedim, inanmadılar anne. Bir de seni görseler...

Burnumun akıntısı geçti, öksürüğüm de kalmadı. Sen aradığında sıkıca tuttum, öksürmedim. Bir gün geçse sesimi duymalısın, anlarsın nasıl olduğumu hemen. Sen bilme anne, kızın iyi numara yapıyor bazen. Uykucu kızın uykuyu dağıttı bugünlerde, ne yaptığı belirsiz. Oyalanıyor önündeki oyuncaklarıyla. Başka türlü vakit geçmiyor, yüz yıl gibi geldi bu sefer. Boşa dememiş usta, biter değil mi anne? Hazırladığın ballı karışımı bitirmedim, kurumuş tezgahta, attım. Şükrediyorum annem, şu yaşımda nazımı çekenim, başımın tacı, ellerinden, gözlerinden öperim.


Yaptığın baklava ağzımızı tatlandırdı, ellerine sağlık canımın içi.



Cevizli Baklava İçin Gerekenler:


Yarım kilogram un
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
Bir tutam tuz
3 çorba kaşığı yoğurt


Yufkayı Açmak İçin:

Bir kase nişasta


İçi İçin:

1 su bardağı sıvıyağ
Dövülmüş ceviz içi


Üzeri İçin:

1 su bardağı sıvıyağ


Şerbeti:

7 su bardağı toz şeker
8 su bardağı su


Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın, onbeş dakika kısık atşte kaynayınca bir iki damla limon sıkıp bir dakika daha kaynatın, soğumaya alın.



Geniş bir kapta hamurun malzemelerini yoğurun, tam ölçüdür, hemen toparlandığını göreceksiniz.



Hamurdan 30 adet beze koparın elinizle yuvarlayın. Bezeleri otuz dakika dinlendirin. Üzerlerine nişasta serpip, oklavayla incecik açın. Öyle ince olmalı ki alttaki gazeteyi okuyabilesiniz.



Açtığınız yufkaların beş dakika gazete üzerinde beklemesine izin verin. Hazır aldığınız baklava yufkalarını düşünün onlar gibi biraz kurumalı. Kuruyan ilk yufkayı hafifçe yağlanmış tepsiye serip, üzerine kaşıkla sıvıyağ gezdirin. İlk dört yufkayı aralarına sıvıyağ sürerek üst üste dizin.



Yufkaları dizerken tepsiye büyük gelen kenarlarını bıçakla kesin, kestiğiniz parçaları yeniden kullanabilirsiniz. Dördüncü yufkanın üzerine dövülmüş ceviz serpin. Her yufkanın arasına sıvıyağ ve her dördüncü yufkanın üzerine dövülmüş ceviz serpin. Bu şekilde bütün yufkaları bitirin.





Dizme işlemi bittiğinde yufkaları iki parmak kalınlığında, uzun şeritler halinde kesin. Tepsiyi hafif yan çevirip, eğimli olarak verevine kesin. Bir su bardağı sıvıyağı yufkaların üzerine gezdirin. Yağın her tarafına eşit şekilde yayılmasını sağlayın. Orta ısılı fırında, üzeri kızarana dek pişirin. Fırından çıkarıp ilk sıcağı çıktıktan sonra soğuk şerbeti hemen dökün. Üzerine yine bir tepsi kapatıp, şerbetini iyice çektikten sonra servis yapabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder